Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Magazín

V Nemecku riadeným odstrelom zbúrali 116-metrovú budovu

Demolácia univerzitnej budovy v nemeckom Frankfurte nad Mohanom. Foto: TASR/AP

Budovu nazývanú AfE-Turm, postavenú v roku 1972 pre Univerzitu Johanna Wolfganga Goetheho, zdemolovali pomocou približne 950 kilogramov výbušnín.

Frankfurt nad Mohanom 2. februára (TASR) - Univerzitnú výškovú budovu v nemeckom Frankfurte nad Mohanom zdemolovali dnes riadeným odstrelom. Budova vysoká 116 metrov bola najvyššou, akú kedy v Európe zbúrali takýmto spôsobom, informovala agentúra DPA.

Budovu nazývanú AfE-Turm, postavenú v roku 1972 pre Univerzitu Johanna Wolfganga Goetheho, zdemolovali pomocou približne 950 kilogramov výbušnín. Polícia odhadla, že na zrútenie 50.000 ton oceľobetónu za niekoľko sekúnd sa prišlo do centra mesta pozrieť 30.000 zvedavcov.

Okolo miesta demolácie zriadili 250-metrovú bezpečnostnú zónu a uzavreli niekoľko ulíc. Väčšie škody z okolia neboli zatiaľ hlásené, podľa polície sa len v neďalekom hoteli rozbili tri okná.

Pracoviská univerzity z budovy presunuli do nového areálu vlani. Vežiak mali pôvodne zbúrať postupne, úrady však rozhodli o odstrele po sťažnostiach obyvateľov na hluk pri týchto prácach. Na uvoľnenom pozemku postavia dve nové kancelárske budovy, vysoké 100 a 140 metrov.