Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Magazín

Výstupy na himalájske štíty budú lacnejšie, vláda znížila poplatky

Mount Everest Foto: TASR/AP

Poplatok za výstup na najvyšší vrch sveta Mount Everest hlavnou trasou z Nepálu počas jarnej lezeckej sezóny bude pre cudzincov činiť 11.000 dolárov na osobu.

Káthmandu 14. februára (TASR) - Nepálska vláda znížila poplatky pre horolezcov v snahe prilákať väčší počet záujemcov o tento šport a zároveň zlepšiť organizáciu výstupov na himalájske štíty.

Opatrenie vstúpi do platnosti od 1. januára budúceho roka, oznámila dnes agentúra DPA s odvolaním sa na ministerstvo cestovného ruchu.

Poplatok za výstup na najvyšší vrch sveta Mount Everest hlavnou trasou z Nepálu počas jarnej lezeckej sezóny bude pre cudzincov činiť 11.000 dolárov na osobu. Tí, ktorí budú chcieť výstup absolvovať alternatívnou trasou, zaplatia o tisíc dolárov menej. Doterajšia suma bola 25.000 dolárov.

Zníženie poplatkov sa týka aj iných, menej obľúbených sezón, ako aj ďalších štítov.

"Jedným z našich zámerov je zvýšiť počet sólových turistov. V minulosti sa horolezci organizovali do väčších skupín, čo ich stálo menej financií, ako keby sa sem vydali individuálne," uviedol Dípéndra Páudel z príslušného rezortu.

Nepálska horská sprievodkyňa Lakhpa Yangji stojí pred internetovou kaviarňou zriadenou v základnom tábore pod Mount Everestom 19. mája. Lakhpa je prevádzkovateľkou kaviarne, ktorú postavili pri príležitosti 50. výročia výstupu Edmunda Hillaryho a šerpu Tenzinga Norgaya na najvyšší vrch sveta 29. mája 1953. Denné používanie internetu poháňaným solárnymi panelmi stojí 1 dolár za minútu.
Foto: TASR/AP


Vláda dúfa, že opatrenie povedie i k regulácii množstva ľudí, ktorí sa snažia vyliezť na štíty ilegálne v snahe vyhnúť sa poplatkom. Zvýšenie počtu sólových výstupov by malo zredukovať často kritizované preľudnenie prístupových trás na vrcholy hôr. Úprava poplatkov sa týka aj individuálnych horolezcov.

Taxa za výstup na Mount Everest pre domácich bola stanovená na 760 dolárov na osobu s platnosťou od dnešného dňa. Nepál takisto pripravuje sprístupnenie ďalších 103 himalájskych štítov pre horolezcov.