Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Nepálsky šerpa zdolal Mount Everest rekordných 28-krát

Na archívnej fotografii z 20. mája 2018 Kami Rita máva pri príchode do Káthmandu v Nepále vodca nepálskeho veterána Šerpa. Foto: TASR/AP

Kami Rita (53) prvýkrát vystúpil na 8848 metrov vysokú najvyššiu horu sveta v roku 1994. Odvtedy zdolal Mount Everest takmer každý rok.

Káthmandu 23. mája (TASR) - Nepálsky horolezec Kami Rita vystúpil v utorok po rekordný 28. raz na vrchol Mount Everestu. Najvyššiu horu sveta tak zdolal už druhýkrát v priebehu týždňa a prekonal svoj predošlý rekord v počte výstupov, ktorý držal spoločne s ďalším nepálskym šerpom. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry Reuters.

Šerpa Kami Rita vystúpil na Everest po juhovýchodnom hrebeni, pričom podľa svojho zamestnávateľa Seven Summit Treks je už na ceste dolu. "Liezol spolu s klientmi, na podrobnosti však ešte čakáme," dodala spoločnosť.

Kami Rita (53) prvýkrát vystúpil na 8848 metrov vysokú najvyššiu horu sveta v roku 1994. Odvtedy zdolal Mount Everestu takmer každý rok. V roku 2019 dokonca vystúpil na vrchol dvakrát v priebehu šiestich dní. Na Everest vystúpil minulú stredu po 27. raz a bol tak aj držiteľom predošlého rekordu, ktorý od pondelka zdieľal s ďalším nepálskym horolezcom a šerpom Pasangom Dawaom (46).

Zahraničným horolezcom s najvyšším počtom výstupov na Everest je Brit Kenton Cool, ktorý minulý týždeň zdolal túto horu po 17. raz.

V Nepále sa nachádza osem z desiatich najvyšších vrcholov sveta. Tamojšie úrady vydali na túto sezónu, ktorá trvá od mája do začiatku júna, povolenia na výstup na Everest dovedna 478 zahraničným horolezcom. Keďže väčšina z nich potrebuje na takúto expedíciu horského sprievodcu, ktorými sú obvykle šerpovia, o výstup by sa malo celkovo pokúsiť vyše 900 ľudí.

Podľa nedávnych údajov nepálskeho ministerstva cestovného ruchu sa na Everest v tejto sezóne vydalo už vyše 450 horolezcov. O život pri výstupe prišlo od apríla v rôznych častiach hory najmenej 11 z nich vrátane troch nepálskych sprievodcov. Reuters uvádza, že k posledným dvom úmrtiam došlo počas uplynulého víkendu, pričom ďalší dvaja horolezci sú už tri dni nezvestní.