Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Magazín

Nevlastná dcéra bývalého kráľa Belgicka môže používať titul princezná

Delphine Boëlová (vľavo) a bývalý belgický kráľ Albert II. Foto: she.be

Nemanželská dcéra bývalého kráľa požadovala, aby jej súd pridelil rovnaké práva a tituly ako legitímnym potomkom svojho otca.

Brusel 1. októbra (TASR) - Odvolací súd v Bruseli v rozsudku, ktorý mala možnosť zhliadnuť televízna stanica RTBF, rozhodol vo štvrtok v prospech nevlastnej dcéry bývalého kráľa Alberta II. Delphine Boëlovej (52), ktorá už oficiálne môže nosiť titul belgickej princeznej.

RTBF spresnila, že belgická umelkyňa si môže oficiálne zmeniť meno a pýšiť sa titulom svojho biologického otca Saxe-Coburg-Gotha.

Nemanželská dcéra bývalého kráľa požadovala, aby jej súd pridelil rovnaké práva a tituly ako legitímnym potomkom svojho otca. Albert II. sa priznal k otcovstvu Boëlovej až v januári tohto roku po vykonaní testu DNA, po vyše desaťročnom odmietaní tohto kroku aj napriek tomu, že priznal, že v období rokov 1966-1984 mal vzťah s jej matkou barónkou Sybille de Selys Longchampsovou.

Boëlová prvýkrát verejne priznala, že kráľ Albert je jej biologickým otcom, v roku 2005, avšak súdnu žiadosť o určenie otcovstva podala až po jeho abdikácii, keď exmonarcha stratil imunitu voči právnemu stíhaniu.

Rozšírenie kráľovskej línie sa však nekončí iba pri jej mene a aj jej dve deti - Joséphine a Oscar - budú mať tiež právo nosiť titul belgická princezná a belgický princ a pred menom si uvádzať skratku JKV - Jej kráľovská výsosť.

Štvrtkový rozsudok odvolacieho súdu nadobudne platnosť 29. októbra.


Spravodajca TASR Jaromír Novak