Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Nezabudnime na našich blízkych v tento „dušičkový“ čas

Nezabudnime na našich blízkych v tento „dušičkový“ čas a pripravme sa aj na najkrajšie sviatky roka Foto: Ewalds.sk

Nezabudnime na našich blízkych v tento „dušičkový“ čas a pripravme sa aj na najkrajšie sviatky roka

Bratislava 28. októbra (OTS) - V živote každého človeka sú okamihy, chvíle, ktoré sú niečím výnimočné. Či už ide o narodenie dieťaťa, výročie sobáša, životné jubileum, alebo úspešné ukončenie štúdia. Sú však aj isté obdobia v roku, ktoré si pripomíname všetci v rovnakom čase. A medzi ne patrí spomienka na zosnulých a rovnako aj Vianoce, najkrajšie sviatky v roku. Čas, keď by sme sa mali aspoň na chvíľu zastaviť, prežiť v kruhu svojich najbližších tieto radostné okamihy. Aby tomu tak bolo, vyhraďme si dostatočný čas a priestor na potrebné prípravy a vychutnajme si naplno pokoj a príjemnú atmosféru sviatočných dní.

Spomienky plné lásky
Hovorí sa, že až keď niekoho alebo niečo v živote stratíme, vtedy pochopíme, koho/čo sme stratili. Veľakrát to platí aj v prípade, keď prídeme o milovaného človeka. Tak ako život i smrť sú súčasťou nášho bytia a kolobehu života. Niekedy prichádzame o blízkych ľudí náhle, inokedy napríklad po ťažkej dlhej chorobe. Ale ani v jednom prípade nie je možné dostatočne sa pripraviť na odchod toho, koho milujeme.

Isté je, že ten človek – rodič, starý rodič, súrodenec, dieťa či priateľ, navždy ostane v našich srdciach a myšlienkach. Z úcty k našim zosnulým prichádzame na ich hroby a súčasťou tejto spomienky je kladenie vencov, anjelikov či zapaľovanie sviečok a luxusných kahancov na hrob. Aj teraz sa blížia dni, keď budeme spomínať na tých, ktorí už nie sú medzi nami. Prejavme im aj týmto gestom svoju lásku a uctime si ich pamiatku.

Vianoce, Vianoce prichádzajú...
Najkrajšie sviatky roka sa opäť, pomaly, ale isto, blížia. Možno už teraz máme hlavu plnú myšlienok na to, čo všetko budeme musieť kúpiť, zabezpečiť, aby sme na nič a na nikoho nezabudli.
Samozrejmosťou vianočných sviatkov je stromček, ktorý nechýba v žiadnej domácnosti. Veď aké by to boli Vianoce bez stromčeka? Tešia sa z neho nielen malí, ale aj my, dospelí. Vianoce nás všetkých takpovediac vracajú do obdobia detstva, keď sme s rozžiarenými očami túžobne očakávali príchod Ježiška. A tomu predchádzali prípravy – zdobenie vianočného stromčeka, ktoré sme mali všetci najradšej. A ktoré ozdoby najviac vyniknú na stromčeku? Predsa vianočné gule, ktoré mu dodajú ten správny šmrnc a navodia tú pravú vianočnú atmosféru.