Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Magazín

Nezabudnuteľný Rhett Butler sa narodil pred 120 rokmi

Na archívnej snímke Clark Gable ako Rhett Butler po boku Vivien Leigh (Scarlett O'Hara) vo filme Odviate vetrom. Foto: TASR/AP

V roku 1939 sa preslávil po boku Vivien Leigh v nesmrteľnom milostnom príbehu o cynickom dobrodruhovi Rhettovi Butlerovi a krásnej, panovačnej a ctižiadostivej Scarlett O'Harovej.

Bratislava 1. februára (TASR) - Som len šťastný prostý človiečik, ktorému sa podarilo byť v správny čas na správnom mieste, vyhlásil o sebe jeden z najvýznamnejších amerických hercov 20. storočia Clark Gable. Od narodenia umelca považovaného v tridsiatych rokoch minulého storočia za kráľa Holywoodu v pondelok 1. februára uplynie 120 rokov.

Clark Gable, celým menom William Clark Gable sa narodil 1. februára 1901 v meste Cadiz v americkom štáte Ohio. Matka mu zomrela keď mal niekoľko mesiacov, jeho otec pracoval na ropných poliach. V šestnástich rokoch Gable opustil strednú školu a zamestnal sa v továrni na pneumatiky. Živil sa tiež ako predavač či drevorubač, no pridal sa aj k hereckej potulnej spoločnosti. Vášeň pre herectvo v ňom vzplanula najmä po zhliadnutí divadelnej hry The Bird of Paradise.

Do užšieho kontaktu s umením sa dostal vďaka divadelnej manažérke Josephine Dillonovej, ktorá ho priviedla v roku 1924 do Hollywoodu. Napriek tomu, že si zahral vo viacerých nemých filmoch, v jeho kariére nenastal výrazný prelom, a tak sa vrátil naspäť k divadlu. Až javiskové prevedenie vraha Mearsa v divadelnej hre The Last Mile mu priniesla uznanie, ktoré znamenalo spoluprácu s americkým filmovým štúdiom MGM.

Clark Gable s obdivovateľkou.
Foto: Teraz.sk


V roku 1931 sa už rozvedený a druhýkrát ženatý Gable stal dobre platenou hviezdou Hollywoodu. Len počas tohto roka sa objavil v trinástich filmoch a viaceré mu priniesli divácky úspech. V role zloducha vo westerne The Painted Desert si Gable pre svoju charizmu – podobne ako aj v iných úlohách gangstrov a hazardérov – získal spriaznenosť najmä ženských diváčok. Oscarový film A Free Soul (1931) mu priniesol ocenenie objav roka. Jeden z najlepších hereckých výkonov predviedol vo filme Red Dust (1932).

Oscarovú slávu mu priniesol výkon v dobrodružno-romantickej komédii Stalo sa jednej noci (It Happened One Night, 1934) od režiséra Franka Capra. Snímka v roku 1935 získala dokopy až päť Oscarov, jedného z nich si odniesol Clark Gable.

V roku 1939 sa preslávil po boku Vivien Leigh v nesmrteľnom milostnom príbehu o cynickom dobrodruhovi Rhettovi Butlerovi a krásnej, panovačnej a ctižiadostivej Scarlett O'Harovej odohrávajúcom sa v dobách americkej občianskej vojny. Kniha Gone with the Wind (Odviate vetrom - Juh proti Severu), ktorá dojíma celé generácie čitateľov a vyniesla autorke v roku 1937 prestížnu Pulitzerovu cenu, sa dočkala filmového spracovania v roku 1939. Vojnová dráma nakrútená podľa jej predlohy bola ovenčená ôsmimi Oscarmi.

Na vrchole tvorivých síl aj úspešnej hereckej dráhy zasiahla herca osobná tragédia – jeho tretia manželka, herečka Carole Lombardová, spolu so svojou matkou zahynula 16. januára 1942 ako 33-ročná pri leteckom nešťastí. Stalo sa tak cestou z Indiany – a keďže cieľom cesty bolo získať finančné prostriedky pre armádu, považuje sa herečka za prvú americkú ženskú obeť 2. svetovej vojny.

Aby sa Clark Gable dokázal vyrovnať so stratou, prihlásil sa k americkému letectvu. Osobne preto napísal telegram prezidentovi USA Franklinovi D. Rooseveltovi. Venoval sa nielen vojenskej propagande, ale sa aktívne zúčastnil aj na náletoch na nemecké mestá. Nemecký kancelár Adolf Hitler dokonca nariadil vypísať odmenu pre pilota, ktorému sa podarí herca zostreliť.

Clark Gable dosiahol hodnosť majora, získal viacero vojenských vyznamenaní a vrátil sa do vlasti. Jeho filmový comeback nastal v roku 1945. Medzi snímky, v ktorých zaznamenal väčší úspech, patrili napríklad komédia Učiteľkin miláčik (Teacher’s Pet, 1958), vojnová dráma Plávaj ticho, plávaj hlboko (Run Silent, Run Deep) z toho istého roku, či snímka Začalo to v Neapoli (It Started in Naples, 1960), v ktorej sa Gable pred kamerou stretol s talianskou hviezdou Sofiou Lorenovou.

Režisér John Huston mu v roku 1960 ponúkol rolu cowboya Gaya Langlanda vo filme Mustangy (The Misfits) nakrútenom podľa predlohy Arthura Millera. Spolu s Gablom si v snímke zahrali Marilyn Monroe, Montgomery Clift či Ellie Wallach. Clark Gable si už ale úspech filmu neužil. Krátko po skončení nakrúcania dostal infarkt. Zomrel 16. novembra 1960 v Los Angeles.

Takisto až po smrti, v marci 1961, sa narodil jeho jediný syn John Clark, ktorého mal so svojou piatou ženou Kay. S herečkou Lorettou Young mal tiež dcéru Judy Lewis (1935-2011).