Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Magazín

Nigérijský štát Kano bude vodičov rikší trestať za krátke nohavice

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Zatknutie hrozí aj vodičom trojkolesových vozidiel prepravujúcim súčasne mužov a ženy.

Kano 15. októbra (TASR) - Islamistická polícia v severonigérijskom štáte Kano pohrozila zatýkaním vodičov motocyklových rikší v prípade, ak budú mať pri práci oblečené nohavice po kolená a tričká bez rukávov. Ako dôvod náboženská polícia uviedla, že je to neslušné.

Hovorca rady hizba, ktorá dohliada na uplatňovanie zásad islamského právneho poriadku šaría, dodal, že zatknutie hrozí aj vodičom trojkolesových vozidiel prepravujúcim súčasne mužov a ženy.

Hovorca hizby Yusuf Yola pre agentúru AP spresnil, že rada povolala viac ako 10.000 ľudí, ktorí budú dohliadať na to, aby vodiči rikší rešpektovali v štáte platné islamské právo, ktoré zakazuje neprimerané odevy a spoločné cestovanie mužov a žien vo verejnej doprave. Hovorca dodal, že týmto pravidlám sa musia podriadiť aj kresťania žijúci v štáte Kano.

Vodič taxíka, moslim Jamilu mai Babur v rozhovore pre AP uviedol, že novému nariadeniu sa nepodriadi, lebo ho považuje za zbytočné. "Šaría nehovorí o porušovaní ľudských práv," dodal.

Iný vodič Jamila Hisba, ktorý je tiež moslimom, však vyhlásil, že nariadenie bude rešpektovať, aj keď sa mu nepáči. "Je to proti islamu, je to nanútené, ale majú nad nami moc, takže to musím dodržiavať, pretože to jediný spôsob, ako môžem prežiť," spresnil.

Nigéria so 160 miliónmi obyvateľov je najľudnatejším štátom Afriky a kresťania a moslimovia v nej majú takmer rovnomerné zastúpenie.

Islamské právo šaría v roku 2000 zaviedlo sedem z 37 štátov nigérijskej federácie. AP pripomína, že každý štát má vlastný výklad islamského zákonníka a aj jeho vymožiteľnosť je odlišná. Tri ďalšie štáty zaviedli právo šaría, ale platí len pre moslimov, ktorí ho vnímajú ako alternatívu k právu západného štýlu. V ostatných štátoch Nigérie platia zákony svetského práva.