Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Datsun sa vráti na trh, ale iba s lacnou verziou

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Značka sa tak vráti len na rozvíjajúce sa trhy. Čo sa týka ekonomicky rozvinutých krajín, tu s návratom Datsunu šéf Nissanu Carlos Ghosn nepočíta.

Jokohama 21. marca (TASR) - Japonská automobilka Nissan Motor plánuje takmer po 30 rokoch vrátiť na trh značku Datsun, tentoraz v podobe lacnejších modelov. Značka sa tak vráti len na rozvíjajúce sa trhy. Čo sa týka ekonomicky rozvinutých krajín, tu s návratom Datsunu šéf Nissanu Carlos Ghosn nepočíta.

Prvé modely budú upravovať podľa potrieb jednotlivých trhov. To sa týka napríklad ceny či objemu motora. Prvé autá značky Datsun by sa mali dostať na trh v roku 2014, pričom najskôr si ich budú môcť kúpiť zákazníci v Indii, Rusku a Indonézii.

Podľa Cujošiho Močimarua, analytika pre automobilový sektor v spoločnosti Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities, pomôže značka Datsun odlíšiť na rozvíjajúcich sa trhoch tieto lacnejšie modely od iných modelov firmy. "Pôjde o lacnejšie autá, u ktorých sa očakáva nižšia zisková marža," povedal Močimaru. Ako dodal, práve oddelením tejto značky firma zabráni prípadnému zníženiu hodnoty značky Nissan.

Datsun debutoval v Japonsku v roku 1932 a na americký trh sa značka dostala pred vyše 50 rokmi. Práve Datsun prispel k propagácii nielen Nissanu, ale celkovo japonských áut ako na domácom, tak aj na americkom trhu. Od roku 1981 sa však spoločnosť rozhodla túto značku postupne zrušiť a v priebehu niekoľkých rokov sa zmenila na Nissan.