Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Magazín

Hornonitrianski majstri vystavujú drevené hračky pre deti i dospelých

Drevené hračky pre deti, ale aj pre dospelých, z tvorby hornonitrianskych ľudových majstrov si môžu návštevníci pozrieť na výstave Drevená hračka, ktorú v sobotu večer 1. februára 2014 slávnostne otvorili v priestoroch obecného úradu v Nitrianskom Pravne. Výstava je úvodným podujatím Regionálneho kultúrneho centra (RKC) v Prievidzi, v rámci širšie koncipovaného projektu Zimné slávnosti Hornonitria. Zaujímavosťou tejto výstavy, že návštevníci, si môžu hračky ohmatať (na snímke), pohojdať sa na klasickom drevenom koníkovi, vyskúšať ako fungujú koníky, obdivovať modely áut, vláčikov, ale aj vyskúšať riešiť drevené hlavolamy pre dospelých. Foto: TASR/Pavol Remiaš

Zaujímavosťou tejto výstavy je, že návštevníci si môžu hračky ohmatať, pohojdať sa na klasickom drevenom koníkovi, obdivovať modely áut, vláčikov, ale aj vyskúšať riešenie drevených hlavolamov.

Nitrianske Pravno 2. februára (TASR) – Drevené hračky pre deti, ale aj pre dospelých z tvorby hornonitrianskych ľudových majstrov si môžu návštevníci pozrieť na výstave Drevená hračka, ktorú v sobotu večer (1. 2.) slávnostne otvorili v priestoroch Obecného úradu v Nitrianskom Pravne. Výstava je úvodným podujatím Regionálneho kultúrneho centra (RKC) v Prievidzi v rámci širšie koncipovaného projektu Zimné slávnosti Hornonitria.

„Vystavená kolekcia pozostáva z exponátov, s ktorými sa tvorcovia vlani zúčastnili na medzinárodnej výstave Drevená hračka pre nevidiacich a nepočujúcich, na ktorej Urban Obert z Pravenca získal v značnej konkurencii vo svojej kategórii tretie miesto,“
vysvetlila zostavovateľka výstavy Katarína Súkeníková z RKC. „Drevené hračky už videli v organizátorských mestách v Poľsku, Česku, Maďarsku aj na Slovensku v Dolnom Kubíne. Zaujímavosťou tejto výstavy je, že návštevníci si môžu hračky ohmatať, pohojdať sa na klasickom drevenom koníkovi, vyskúšať, ako fungujú koníky, obdivovať modely áut, vláčikov, ale aj vyskúšať riešenie drevených hlavolamov pre dospelých,“ dodala Súkeníková.

„Bývalý baník Bohumil Frajka z Prievidze vystavuje modely rôznych historických vozidiel, ktoré zhotovuje z rôznofarebného dreva ovocných stromov. Jozef Poliak z Lazian sa okrem iného venuje výrobe drevených hlavolamov, ktoré na výstave skutočne zaujali dospelých. Umelecký rezbár Kamil Znamenák z Poluvsia zasa svoje truhličky, ale aj koníky a iné hračky, vyfarbuje. Peter Šovčík pracoval ako stolár, teraz je na invalidnom dôchodku. Pohybuje sa pomocou vozíka, ale drevu zostal verný. Pre potešenie detí vyrába rôzne väčšie i menšie hračky. Spomínaný Urban Obert pracuje ako stolár a vo voľnom čase vyrezáva z dreva prototypy súčasných vozidiel. Snaží sa, aby všetky súčiastky boli pohyblivé,“ predstavila vystavovateľov zostavovateľka.

Výstava potrvá do 8. februára 2014.