Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Magazín

Na Slovensku rastie viac ako miliarda stromov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Slovensko je podľa hovorcu NLC krajinou s viac ako 41-precentnou lesnatosťou územia. Stromy výrazným spôsobom doplňujú životné prostredie.

Zvolen 20. októbra (TASR) – Viaceré aktivity lesnej pedagogiky s cieľom upozorniť na význam stromov v životnom prostredí pripravili tento týždeň pracovníci Národného lesníckeho centra (NLC) – Ústavu lesníckeho poradenstva a vzdelávania Zvolen. Aktivity sa konajú pri príležitosti Medzinárodného dňa stromov.

„Uskutočnia sa lesné vychádzky v lesníckom arboréte v Kysihýbli pri Banskej Štiavnici, ako aj v parkoch mesta Zvolen,“ uviedol pre TASR hovorca NLC Ján Lichý.

Význam stromov a starostlivosti o ne bude aj témou prvej odbornej prednášky 12. ročníka Detskej lesníckej univerzity, ktorá otvorí svoje brány 22. októbra.

Slovensko je podľa hovorcu NLC krajinou s viac ako 41-precentnou lesnatosťou územia. Stromy výrazným spôsobom doplňujú životné prostredie. Okrem produkcie kyslíka prispievajú k celkovému zlepšeniu mikroklímy, zachytávajú prach a škodliviny, zmierňujú účinky vetra, poskytujú útočisko zveri, vtáctvu a hmyzu, čím vytvárajú bohatý ekosystém, slúžiaci všetkým organizmom.

„Stromy tiež dokážu komplexne tlmiť nárazy klimatických zmien, pretože prispievajú k tvorbe a zadržiavaniu vody v prírode a výrazným spôsobom chránia pred eróziou pôdy a lavínami,“ dodal Lichý.

Zaujímavým faktom je podľa neho aj to, že na Slovensku máme viac ako jednu miliardu stromov s priemerom kmeňa hrubším ako desať centimetrov. Vyplýva to z údajov Národnej inventarizácie a monitoringu lesov, ktoré koordinuje NLC.