Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Magazín

Nobelovku za matematiku si rozdelia matematici z Maďarska a Izraela

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Finančná odmena pre laureátov ceny je 7,5 milióna korún (883.000 dolárov).

Štokholm 17. marca (TASR) - Matematici László Lovász z Maďarska a Avi Wigderson z Izraela si rozdelia Abelovu cenu za matematiku za rok 2021, uviedla v stredu Nórska akadémia vied. Informovala o tom agentúra DPA. 

Akadémia ocenila ich prínos "k teoretickej počítačovej vede a diskrétnej matematike a ich snahu o jej zaradenie k ústredným oblastiam modernej matematiky", ako aj vytvorenie "teoretických základov internetovej bezpečnosti", dodala nórska akadémia.

Rodák z Budapešti Lovász získal doktorát v roku 1970 na Univerzite Eötvösa Loránda v maďarskom hlavnom meste. Sedemdesiattriročný matematik pôsobí ako emeritný profesor v Inštitúte matematiky jeho alma mater a tiež v Matematickom ústave Alfréda Rényiho v Budapešti. Lovász, ktorý má tiež americké občianstvo, mnoho prednášal aj písal a navrhol výkonné algoritmy so širokým uplatnením.

Šesťdesiatštyriročný Wigderson z Haify v Izraeli má doktorát z počítačových vied, získal ho v roku 1983 na Princetonskej univerzite v New Jersey. Akadémia ocenila jeho prínos v oblasti prehlbovania "vzťahov medzi matematikou a počítačovou vedou". Momentálne pôsobí ako profesor v Inštitúte pre pokročilé štúdie v Princetone. 

Obaja laureáti už za svoj výskum získali niekoľko ocenení.  Dátum slávnostného odovzdávania ceny, nazývanej aj "nobelovka za matematiku", ešte nie je známy. Finančná odmena pre laureátov ceny je 7,5 milióna korún (883.000 dolárov).

Abelova cena, ktorá sa prvýkrát udeľovala v roku 2003, bola vytvorená pri príležitosti 200. výročia narodenia nórskeho matematika Nielsa Henrika Abela.