Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Nosnou témou festivalu kresťanského divadla bol návrat ku koreňom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Súčasťou festivalového programu boli okrem divadelných predstavení sprievodné podujatia a liturgické slávenia.

Močenok 26. júla (TASR) – Liturgickou slávnosťou na Gorazdove pri Močenku v okrese Šaľa vyvrcholil jubilejný 30. ročník celonárodného festivalu kresťanského divadla Gorazdov Močenok. Ordinár Ozbrojených síl a ozbrojených zborov SR František Rábek ako slávnostný kazateľ sa vo svojej homílii venoval téme ľudskej staroby, pričom ju spojil aj s osobou a osobnosťou sv. Gorazda a jeho významom pre nás ako zatiaľ jediným slovenským svätcom.

Témou tohtoročného festivalu bol návrat ku koreňom. Na súťažnej časti Gorazdovho Močenku sa zúčastnilo sedem divadelných súborov. Súčasťou festivalového programu boli okrem divadelných predstavení sprievodné podujatia a liturgické slávenia. V dňoch od 17. do 24. júla boli pripravené rozborové semináre pod dohľadom odbornej poroty, večer venovaný spomienkam na korene festivalu, ale aj slávnostný galakoncert. Nechýbali každodenné sväté omše, duchovné stavovské prednášky, tvorivé dielne, pešia púť do Nitry či tematické výstavy známok i fotografií.

Festival vznikol v roku 1993 ako Celonárodný festival biblických a duchovných hier Gorazdov Močenok. V nasledujúcich rokoch jeho pôsobenia sa na ňom prezentovalo mnoho divadelných súborov z domácej i zahraničnej scény, stovky účastníkov, ktorí sa pasívne, ale i aktívne zapájali do činností v rôznych tvorivých dielňach, ktoré sú súčasťou festivalu dodnes. Poslaním festivalu je osveta kresťanského divadla, no v prvom rade úcta k sv. Gorazdovi, žiakovi vierozvestov sv. Cyrila a Metoda, ktorého rodný dom stál podľa historických poznatkov práve neďaleko obce Močenok v časti Gorazdov.