Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Stopy kriticky ohrozeného nosorožca pravdepodobne našli v Indonézii

Na nedatovanej snímke vedec meria stopu, ktrá pravdepodobne patrí sumatrianskemu nosorožcovi v indonézskom Kutai Barate. Foto: TASR/AP Photo

Nosorožec sumatriansky je najmenším druhom z čeľade nosorožcovitých. Jeho priemerná výška v kohútiku spravidla nepresahuje 140 centimetrov.

Jakarta 28. marca (TASR) - Stopy kriticky ohrozeného nosorožca sumatrianskeho pravdepodobne objavili v indonézskej časti ostrova Borneo, kde sa už tento druh považoval za vyhynutý. Oznámil to dnes Svetový fond na ochranu prírody (WWF).

Stopy nosorožca sumatrianskeho sa podarilo nájsť v okrese Západný Kutai vo východnej časti ostrova Borneo počas prieskumu, ktorý počas februára realizoval WWF v spolupráci s miestnou univerzitou a lesným úradom.

Okrem odtlačkov stupají nosorožca členovia prieskumných tímov našli aj jamy v bahne a kmene stromov pokryté ryhami, aké po sebe spravidla zanechávajú príslušníci druhu Dicerorhinus sumatrensis. Zatiaľ nie je jasné, aký koľko zvierat žije v skúmanej oblasti.

"Nález prináša nový vietor do úsilia ochrancov s ohľadom na skutočnosť, že existencia nosorožcov sumatrianskych (v indonézskej časti Bornea) nebola zaznamenaná od 90. rokov minulého storočia," uvádza sa vo vyhlásení WWF.

Nosorožec sumatriansky je najmenším druhom z čeľade nosorožcovitých. Jeho priemerná výška v kohútiku spravidla nepresahuje 140 centimetrov.

Odhaduje sa, že vo voľnej prírode v súčasnosti zostáva už len okolo 200 jedincov tohto druhu, žijúcich prevažne v štyroch prírodných rezerváciách na ostrove Sumatra. Niekoľko ďalších prežíva na chránených územiach v pevninskej Malajzii a v malajzijskej časti Bornea.

K úbytku nosorožcov sumatratrianskych prispieva pytliactvo v kombinácii s ničením ich prirodzeného prostredia. Nosoroží roh je ceneným prostriedkom tradičnej ázijskej medicíny a priekupníci ho za veľké peniaze predávajú na čiernom trhu.