Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Nová aplikácia vypočíta náklady na dieťa

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Za projektom, ktorý je aktívny od februára a skončí sa v júni 2015, stojí Nadácia Antona Tunegu.

Bratislava 16. februára (TASR) – Podrobný prehľad o výdavkoch na jedno dieťa si rodičia môžu zistiť aj cez aplikáciu s názvom Pre budúcnosť. Tá im vytvorí týždennú, mesačnú či celkovú štatistiku. Prístupná je na internete, stiahnuť sa dá aj do mobilov. Za projektom, ktorý je aktívny od februára a skončí sa v júni 2015, stojí Nadácia Antona Tunegu.

Predstavitelia nadácie sledujú vytvorením aplikácie aj niečo viac, než sprehľadnenie výdavkov na dieťa v domácnostiach. Predpokladajú, že do aplikácie sa prihlási reprezentatívna vzorka ľudí a informácie o výdavkoch budú vyhodnocovať sociológovia. Výsledné číslo plánujú použiť vo verejnej diskusii o rodinnej politike na Slovensku. Predsedom správnej rady nadácie je Ján Figeľ (KDH).

"Chceme kvantifikovať, aký je náklad na jedno dieťa v rodine. Štatistický úrad síce ponúka informácie o výdavkoch v domácnostiach, no prepočet na jedno dieťa je pomerne komplikovaný," vysvetlil vedúci projektového tímu Pre budúcnosť Darius Anton Hatok. Rodinná politika na Slovensku by sa podľa neho mala viac orientovať "prodemograficky", v súčasnosti vychádza z možností štátneho rozpočtu, myslí si. "Výsledné číslo môže ukázať, či štát dopláca na deti v rodine dostatočne, alebo či matky na materskej dovolenke dostávajú dostatok financií," vysvetlil Hatok.

Iniciatívu nadácie podporila aj Slovenská spoločnosť pre rodinu na čele s europoslankyňou Annou Záborskou. Tá doplnila, že rodinná politika je na Slovensku vnímaná cez sociálny aspekt, čo sa jej nepozdáva. Podľa nej by sa mal štát na rodinu pozerať napríklad cez odvody a aj v tejto oblasti by mal rodinám prejaviť priazeň.

Aplikáciu Pre budúcnosť testovali približne v 35 rodinách, v závislosti od krajov im výdavok na dieťa vyšiel v rozmedzí od 100 do 200 eur. Domácnosti, ktoré sa chcú projektu zúčastniť, musia v aplikácii vyplniť základné údaje o rodine a každý deň budú zaznamenávať vynaložené financie za školné, potraviny, drogériu, lieky či hračky.

Projekt okrem nadácie financuje aj Wilfried Martens Centre for European Studies. Predstavitelia nadácie chcú na aplikáciu upozorniť aj v centrách voľného času či materských centrách. Finančne je projekt vyčíslený na 5000 eur vrátane prezentácií a pripravovanej medzinárodnej odbornej konferencie.