Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

Nová publikácia predstavuje kňaza, fotografa a kronikára Bélu Petrika

Na snímke publikácia s názvom Petrik Béla, kňaz, fotograf, kronikár. Foto: Foto: Jozef Sedlák

Petrik od 1. októbra 1920 vykonával v obci Rad v Medzibodroží funkciu farára nepretržite až do roku 1957, keď ukončil pôsobenie vo farnosti Rad. Zomrel 23. júna 1971 vo veku 83 rokov v Malých Trakanoch.

Bratislava 26. apríla (TASR) - Milovníkom historickej fotografie je určená nová obrazová publikácia s názvom Petrik Béla, kňaz, fotograf, kronikár. Autorom knihy je slovenský fotograf a pedagóg Jozef Sedlák, ktorý v nej čitateľom predstavuje tvorbu Bélu Petrika prostredníctvom zachovaných sklenených negatívov.

"V histórii slovenskej fotografie môžeme od prelomu 19. storočia až po súčasnosť vystopovať viacerých kňazov, ktorí sa popri svojej pastoračnej službe venovali fotografii," hovorí Sedlák, ktorý sa venoval rozsiahlemu dielu Bélu Petrika z obce Rad na južnom Zemplíne. Vysvetlil, že v roku 2004 súčasný farár Roland Böőr vo farskej budove náhodne objavil kompletnú pozostalosť 406 kusov sklenených želatínových negatívov, ktoré dokladujú celé časové rozpätie tvorby kňaza Bélu Petrika, od prvých začiatkov v roku 1906 až po rok 1940. Na väčšine fotografií zaznamenal svoju rodinu, blízkych priateľov či farníkov z obce Rad a blízkeho geografického okolia Medzibodrožia.

Obrazová publikácia, ktorú podporil Fond na podporu kultúry národnostných menším Kult Minor, prezentuje okrem rodinných portrétov experimentálnu tvorbu autoportrétov, zábery interiérov kostolov (Rad, Bačka, Vojka, Svätuše, Svätá Mária, Nová Vieska), civilných budov, farských dvorov, hospodárskych budov a podobne. "V knihe sú takisto zastúpené aj extrémy počasia, rozsiahle záplavy, zničené domy, snehové závaly a prírodné veduty okolia Radu, rieky Tisa a jej mŕtve ramená, zrúcaniny hradu Veľký Kamenec či zrúcaniny kaplniek," objasňuje Sedlák a poznamenáva, že Béla Petrik sa profiloval vo fotografickej tvorbe ako zástanca kresťansko-sociálnej línie. "Nevyužíval fotografiu len ako výhradný prostriedok umeleckej výpovede. Fotografie vyjadrujú jeho osobnosť kňaza a človeka s misijnou povahou, ktorý 37 rokov pôsobil na tom istom mieste," dodal autor knihy.

Béla Petrik sa narodil 29. apríla 1888 v obci Malé Trakany v Zemplínskej župe. Gymnaziálne štúdiá absolvoval na cirkevnom rímskokatolíckom gymnáziu v Sátoraljaújhely (1899 - 1907). Teológiu študoval na vysokej rímskokatolíckej bohosloveckej škole v Košiciach (1907 - 1911). V júni 1911 bol v biskupskej kaplnke vysvätený za kňaza. Od 1. októbra 1920 vykonával v obci Rad v Medzibodroží funkciu farára nepretržite až do roku 1957, keď ukončil pôsobenie vo farnosti Rad. Zomrel 23. júna 1971 vo veku 83 rokov v Malých Trakanoch.