Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Nová vaňa: ako kúpiť a neoľutovať

Ilustračné foto Foto: SANITINO / Duravit

Dnešný trh ponúka veľa druhov vaní. Je potrebné sa pri ich výbere v jednotlivých parametroch zorientovať.

Bratislava 27. júna (OTS) - Vaňa musí mať samozrejme správne rozmery a tie sa odvíjajú od najväčšieho člena rodiny a od vašich priestorových možností v kúpeľni. Aj výška vane by mala byť prispôsobená jej majiteľom. Ľudia s horším pohybovým aparátom by mohli mať problém s vysokými modelmi.

Ďalej by ste si mali určiť, ktorý tvar preferujete. Najobľúbenejšie sú vane v tvare obdĺžnika, ktoré dokážu ušetriť miesto. Veľa priestoru nezaberú ani niektoré asymetrické vane. Ale naopak existujú aj asymetrické vane, ktoré sú priestorovo náročné, pretože poskytujú pohodlný kúpeľ aj pre 2 osoby zároveň. Ak máte veľkú kúpeľňu, tak si môžete obstarať rohovú alebo oválnu voľne stojacu vaňu.

Medzi najobľúbenejšie materiály patrí akrylát, ktorý má niekoľko skvelých vlastností: tepelná izolácia, ľahká údržba a inštalácia, nízka hmotnosť, povrch, ktorý je príjemný na dotyk a nezostávajú na ňom nečistoty a baktérie. Smaltové vane síce nevedia udržať stálu teplotu vody, ale na rozdiel od akrylátových vaní sú odolné voči vrypu a lacnejšie. Liatinové vane sú veľmi pevné a tiež vedia udržať vodu dlho teplú. Nevýhodou je vyššia obstarávacia cena a ťažšia inštalácia spôsobená vysokou hmotnosťou. Medzi drahšie materiály patrí tiež liaty mramor. Ľahko sa formuje a odolá vrypu, ale je veľmi ťažký.

Foto: Duravit

Určite sa zamerajte na povrchové úpravy, ktorých cieľom je dokonalá hygiena a ľahšia údržba. Povrchová úprava zaisťuje, aby sa voda na povrchu zhlukla do guľôčok a okamžite stiekla dolu. Pri vypúšťaní vane tak dochádza k odvodu väčšiny vody a tá so sebou do odpadu odnáša aj baktérie, nečistoty a vodné zložky, ktoré spôsobujú vodný kameň. Ešte existujú protišmykové povrchové úpravy. Tie sa hodia hlavne pre staršie osoby a rodiny s menšími deťmi.

Pri výbere vás môžu zaujímať aj rôzne farby, nemusíte sa viazať len na klasickú bielu. Kúpeľniam o veľkých rozmeroch lichotia dnes populárne tmavé odtiene - vaňa v čiernej farbe je originálna a dodá kúpeľni nádych luxusu. Ale výnimkou nie sú ani červené, zelené či modré vane.

Foto: Duravit

Ak ste milovníci wellness, zvážte kúpu hydromasážnej vane. Tá je samozrejme drahšia a na údržbu kvôli masážnym dýzam náročnejšia, ale odmenou vám bude vaša vlastná domáca vírivka.

Ak sa nemôžete rozhodnúť medzi vaňou a sprchovým kútom, obstarajte si vaňu a k nej zástenu, ktorá umožní sprchovanie bez toho, aby voda vystriekla mimo vaňu.