Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

Novoročný koncert SR už po 16. raz potešil Slovákov žijúcich v Bruseli

Ilustračná fotografia. Foto: TASR

Viacero účinkujúcich už malo možnosť na podobnom podujatí v Bruseli vystúpiť, čo je aj prípad vokálnej skupiny Fragile.

Brusel 23. januára (TASR) – Novoročný koncert Slovenskej republiky v Bruseli v stredu večer opäť zaplnil takmer 900-miestnu rozhlasovú a koncertnú sálu na Námestí Eugena Flageyho v metropole EÚ. Tradícia slovenských kultúrnych podujatí pokračovala v poradí už 16. ročníkom.

Pestrý výber zo slovenskej hudobnej scény si nenechali ujsť Slováci žijúci v Belgicku, zamestnanci inštitúcií EÚ či zahraniční diplomati a novinári.

Záštitu nad touto akciou, ktorá oficiálne otvorila kalendár slovenských kultúrnych podujatí v Bruseli, prevzali podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič, stály predstaviteľ SR pri EÚ Peter Javorčík, veľvyslanec SR v Belgicku Peter Kormúth a veľvyslanec SR pri NATO Radovan Javorčík.

Viacero účinkujúcich už malo možnosť na podobnom podujatí v Bruseli vystúpiť, čo je aj prípad vokálnej skupiny Fragile. Tohto roku slovenská a capella v pozmenenom personálnom obsadení okrem stvárnenia domácich pesničiek a zahraničných hitov (divákov do úžasu priviedlo najmä prevedenie Bohemian Rhapsody od skupiny Queen) prekvapila najmä prvkami vtipu a komunikácie s divákmi.

"S kapelou Fragile som v Bruseli prvýkrát a som prekvapený, aká je tu komunita Slovákov a ako sa vedia baviť. Myslím si, že aj pre nich je to špeciálne, keď sem dôjdu domáci ich potešiť. O to je to úprimnejšie," opísal pre TASR svoje zážitky spevák Martin Madej.

Žáner opery aj s odkazom na známe slovenské a české árie zastúpili Miroslav Dvorský, Otokar Klein a Gustáv Beláček za klavírneho sprievodu Daniela Buranovského.

Do sveta džezu divákov vtiahla mladá 22-ročná slovenská speváčka Kristína Mihaľová, ktorá vystupuje spolu s gitaristom Jakubom Šedivým. Atmosféru ich vystúpenia dotvoril medzinárodne uznávaný český štúdiový a koncertný hudobník Michal Žáček z Ostravského rozhlasového orchestra.

Záver novoročného koncertu, ktorý už tradične moderoval Ľubomír Bajaník, patril starším hitom i novším pesničkám kapely IMT Smile, ktorá si aj do Bruselu prizvala známeho hudobníka a speváka Ondreja Kandráča.

Spevák IMT Smile Ivan Tásler pripomenul, že na Novoročnom koncerte SR v Bruseli už so svojou hudobnou skupinou bol, teraz sa mu však celé podujatie zdalo "živšie" než pred štyrmi rokmi, keď vystupovali spolu s Prešovským symfonickým orchestrom.



"Vtedy sme boli trochu umiernení a dnes sme zahrali tak, ako zvykneme hrávať doma. Veľmi pekný večer, všetky čísla boli zaujímavé," opísal atmosféru. "Som rád, že aj Ondrej bol tu s nami a opäť sme si spoločne zahrali. Myslím, že naše spoločné hranie sa ešte bude opakovať, vždy sa radi stretneme," ocenil spoločné vystúpenie s Kandráčom.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)