Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Novú koprodukčnú rozprávku uvedie festival animovaných filmov v Annecy

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Režisér a výtvarník filmu Pošivač približuje film o Tonkovi a Slávke ako obyčajný príbeh, aký môže postretnúť každého.

Bratislava 2. mája (TASR) – Koprodukčnú rozprávku RTVS Tonko, Slávka a kúzelné svetlo uvedie v júni Medzinárodný festival animovaného filmu v Annecy. Najväčší festival animovaného filmu na svete odpremiéruje slovensko-česko-maďarskú snímku v súťažnej sekcii celovečerných filmov Contrechamp. TASR o tom informoval PR manažér Filip Púchovský.

Tvorcovia snímky sa zoberajú témou odlišnosť. "To je večne aktuálny problém, s ktorým sa stretol každý z nás. Samozrejme, nie všetci sa s tou skutočnosťou dokážu vyrovnať," hovorí režisér a výtvarník filmu Filip Pošivač. "O tom má byť náš film, že sa dá pobiť s inakosťou v akejkoľvek podobe, že tolerancia a zodpovednosť sú karty, s ktorými sa dá vždy vyhrať."

Rozprávka je o 11-ročnom Tonkovi, ktorý má jedinečnú vlastnosť - od narodenia svieti. Jeho príliš starostliví rodičia sa ho snažia držať doma, aby ho ochránili pred vonkajším svetom. Keď sa do ich domu pred vianočnými prázdninami nasťahuje tajuplná Slávka, Tonkov svet sa obráti naruby. Získava prvú naozajstnú kamarátku, pred ktorou môže odhaliť svoj svet vo vankúšovom bunkri. Slávka zas Tonkovi ukáže zázračnú baterku. Tá svojím svetlom dokáže z obyčajných vecí vytvárať úžasné obrázky a kúzelné svety, ktoré vidia len oni dvaja. A tak sa začína ich dobrodružné pátranie po pôvode záhadných chumáčikov tmy, ktoré vysávajú z ich domu slnečný svit.

Pošivač približuje film o Tonkovi a Slávke ako obyčajný príbeh, aký môže postretnúť každého. "Je to 'iba' spodobnenie rozprávkovej krásy ukrývajúcej sa vo všetkých dobrých skutkoch, ktoré vykonáme pre druhých. Tonko vo filme urobí veľké rozhodnutie, za ktoré som naňho pyšný. Naviac nás v prostredí nádherných ručne vyrobených dekorácií, v magickom svetle lámp a pod zrakom dokonalej kamery zavedie do sveta plného fantázie a kúziel," dodáva režisér a upozorňuje, že každý z nás v sebe nosí aspoň malé svetielko. "Môže zahorieť kedykoľvek prejavíme empatiu, toleranciu či pomôžeme niekomu druhému. Ktokoľvek z nás sa môže stať hrdinom veľkého príbehu. Som vďačný, že som dostal príležitosť ilustrovať filmom tento druh kúzla, ktorého sme ako ľudia schopní bez toho, aby sme si to vždy uvedomovali," uzavrel.