Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

Nový časopis Fraktál predstaví literatúru horizontálne a vertikálne

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Prvé číslo časopisu bude spomínať na básnika, publicistu a disidenta Olega Pastiera.

Bratislava 31. marca (TASR) – Na literárnu scénu onedlho pribudne Fraktál, literárny štvrťročník s podtitulom literatúra horizontálne a vertikálne. Ako uviedla šéfredaktorka časopisu Stanislava Chrobáková Repar, nový projekt bude nezávislým štvrťročníkom, ktorý sa riadi vlastnou, otvorenou víziou literatúry, kultúry či kultúrnych politík, v tom aj profesionálnych vzťahov.

Redakčnú radu Fraktálu bude podľa šéfredaktorky tvoriť časť zostavy, ktorá v roku 2016 viedla, pripravovala a redigovala literárny mesačník Romboid. Jeho vydavateľ, Asociácia organizácií spisovateľov Slovenska, s nimi ku koncu roka ukončil spoluprácu.

"Naším cieľom je - ak uvažujeme o celoslovenskom, žánrovo i generačne všestrannom periodiku - vytvoriť potrebný, momentálne chýbajúci publikačný priestor pre autorov a odborníkov, samozrejme aj autorky a odborníčky, ktorí ostali bez 'domovskej príslušnosti'," povedala Chrobáková Repar.

Prvé číslo časopisu bude spomínať na básnika, publicistu a disidenta Olega Pastiera. Venovať sa bude aj srbskej poviedkovej tvorbe. Čitatelia v ňom nájdu ukážky prózy Pterodaktyl autora Ballu, poézie Igora Hochela či Joea Palaščáka, ako aj recenzie aktuálnych knižných titulov.

Vydavateľom časopisu Fraktál bude rovnomenné občianske združenie.