Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Magazín

Dnes je Medzinárodný deň dievčat, jeho témou sa stali nútené sobáše

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Sobáše detí označila OSN za porušenie základných práv dievčat a za udalosť, ktorá postihuje každý aspekt ich života.

New York 11. októbra (TASR) - Na sobáše dievčat v detskom veku zamerala Organizácia Spojených národov (OSN) Medzinárodný deň dievčat. Pripadá na 11. októbra a tento rok sa pripomína po prvýkrát.

Valné zhromaždenie OSN (VZ OSN) 19. decembra 2011 schválilo rezolúciu 66/170, ktorou vyhlásilo 11. október za Medzinárodný deň dievčat. OSN chce, aby sa prostredníctvom tohto dňa uznali práva dievčat a osobitné problémy, ktorým sú dievčatá všade na svete vystavené.

Sobáše detí označila OSN za porušenie základných práv dievčat a za udalosť, ktorá postihuje každý aspekt ich života. Sobáš ich odoberá o detstvo, narúša ich dochádzku do školy, obmedzuje ich možnosti do budúcnosti, zvyšuje riziko páchania násilia na nich a ohrozuje ich zdravie.

Na svete približne každá tretia žena vo veku 20 až 24 rokov sa vydala prvýkrát pred dovŕšením 18 roku života, tretina z nich sa vydala pred dosiahnutím 15 roku. Sobáš dievčat v detskom veku vedie k predčasnému tehotenstvu, čo ich ohrozuje na živote. V rozvojových krajinách 90 percent matiek vo veku 15 až 19 rokov, boli v čase pôrodu vydaté. Komplikácie spojené s graviditou sú pritom najčastejšou príčinou úmrtia dievčat tejto vekovej kategórii.

Medzinárodný deň dievčat budú spoluorganizovať okrem OSN pre rodovú rovnosť a autonómiu žien (UN Women) aj Populačný fond OSN (UNFPA) a Detský fond OSN (UNICEF).

OSN na svojej stránke vyzvala vlády v partnerstve s predstaviteľmi občianskej spoločnosti a medzinárodné spoločenstvo, aby čo najrýchlejšie prijali opatrenia na zastavenie praktík sobášenia dievčat v detskom veku.