Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Obezita v Európe narastá, ohrozuje aj Česko, Rakúsko či Švédsko

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Dokonca aj v krajinách so zvyčajne nízkym výskytom obezity, ako je napríklad Švédsko, podľa predpovedí obezita prudko vzrastie.

Londýn 6. mája (TASR) - Európa bude v roku 2030 čeliť obezite obrovských rozmerov. V mnohých krajinách bude zrejme vyše polovice dospelých vážiť viac, ako je zdravé, varuje Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

Podľa jej projekcií bude mať 89 percent Írov a 77 percent Grékov v roku 2030 nadváhu, čo predstavuje znepokojujúci obraz stúpajúcej obezity naprieč Európou, citovala výskumníkov agentúra Reuters. Iba zopár krajín podľa nich vykazuje klesajúci trend.

Doktorka Laura Webberová z britského Zdravotníckeho fóra, ktorá pracovala na projekciách s WHO a Európskou komisiou, povedala, že vlády musia robiť viac pre to, aby obmedzili trh s nezdravými potravinami a aby boli zdravé potraviny finančne dostupné.

Výskum obezity podľa nej sťažili nedostatočné údaje z niektorých európskych krajín, ktoré sťažili presnosť predpovedí.

Najnovšie projekcie využili údaje z regiónu a porovnali ich s percentom ľudí s nadváhou (BMI nad 25) a s percentom obéznych ľudí (BMI nad 30) v roku 2010, čo im umožnilo vypracovať projekcie budúceho vývoja.

Vyplynulo z nich, že v roku 2030 bude tretina žien v Británii obézna v porovnaní s 26 percentami v roku 2010. Z mužov budú mať takmer tri štvrtiny nadváhu a 36 percent bude pravdepodobne obéznych, zatiaľ čo v roku 2010 to bolo 70 percent a 26 percent.

Výskumníci, ktorí budú prezentovať svoje zistenia dnes na Európskom kongrese obezity v Prahe, menovali aj ďalšie krajiny, kde bude prudko stúpať obezita: Grécko, Španielsko, Švédsko, Rakúsko a Česko.

Percento obéznych Grékov - mužov za v rokoch 2010-2030 viac ako zdvojnásobí z 20 percent na 44 percent a percento obéznych gréckych žien sa zdvojnásobí na 40 percent.

Dokonca aj v krajinách so zvyčajne nízkym výskytom obezity, ako je napríklad Švédsko, podľa týchto predpovedí obezita prudko vzrastie. Odhadom 26 percent švédskych mužov bude obéznych v roku 2030 v porovnaní so 14 percentami v roku 2010, u žien stúpne percento obéznych z 12 na 22 percent, informovala tlačová agentúra Reuters.