Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Objavené časti mamuta zo Sibíri vyvolávajú nádej na jeho vyklonovanie

Na snímke ruskej televízie NTV, telo mŕtveho mamutieho mláďa, ktoré našli v máji zamrznuté na Sibíri v meste Salechard, 11. júla 2007. Foto: TASR/AP

Ak vedci uspejú a podarí sa im nanovo vytvoriť už vyhynuté zviera, mohli by získať Cenu Jurského parku, ktorej koncepciu vytvára Nadácia X Prize. Nadácia,

Moskva 12. septembra (TASR) - Medzinárodný tím vedcov objavil na Sibíri zamrznuté srstnaté fragmenty mamuta, ktoré by mohli obsahovať živé bunky, čo priblížilo nádej na vyklonovanie vyhynutého zvieraťa. Informovala o tom v utorok ruská univerzita.

Severovýchodná federálna univerzita so sídlom v sibírskom Jakutsku vo vyhlásení uviedla, že medzinárodný tím objavil počas letnej expedície v hĺbke 100 metrov zamrznutú mamutiu srsť, mäkké tkanivá a kostnú dreň.

Vedúci expedície Semjon Grigoriev povedal, že skupina kórejských vedcov v tíme si dala za cieľ nájsť živé bunky v nádeji, že sa podarí mamuta vyklonovať. Vedci doteraz našli telá a fragmenty mamuta, ale nikdy živé bunky. Grigoriev pre online verziu novín Vzgljad.ru povedal, že budú potrebné mesiace laboratórneho výskumu, kým zistia, či bunky naozaj našli. Výsledok podľa jeho slov možno očakávať najskôr koncom roka.

Panuje domnienka, že mamut srstnatý (Mammuthus primigenius) vyhynul pred 10.000 rokmi. Vedci sa však domnievajú, že malé skupinky mamutov žili aj potom na Aljaške a ruskom Wrangelovom ostrove. Vedci už rozlúštili genetický kód mamuta srstnatého z jeho srsti, ktorú našli v trvalo zamrznutej pôde na Sibíri.

Ak vedci uspejú a podarí sa im nanovo vytvoriť už vyhynuté zviera, mohli by získať Cenu Jurského parku, ktorej koncepciu vytvára Nadácia X Prize. Nadácia, ktorej poslaním je pomáhať pokroku v prospech ľudstva, už takúto cenu udelila v roku 2004 za prvú súkromnú kozmickú loď.