Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Magazín

OBRAZOM: Takto si budeme pamätať národnú herečku Máriu Kráľovičovú

Mária Kráľovičová - herečka, členka činohry Slovenskéhonárodného divadla v Bratislave. Foto: Vtedy TASR

Teraz.sk prináša fotografie zo života Márie Kráľovičovej.

Bratislava 6. decembra (TASR/Teraz.sk) – Vo veku 95 rokov zomrela v pondelok 5. decembra v neskorých večerných hodinách Mária Kráľovičová. Úmrtie herečky potvrdila pre TASR tlačová tajomníčka Slovenského národného divadla (SND) Izabela Pažítková. Upozornil na to denník Štandard.

Kráľovičová bola herečkou širokej žánrovej rôznorodosti s najväčším počtom zásadných postáv domáceho a svetového repertoáru. Stala sa prvou slovenskou televíznou herečkou a prvou recitátorkou, ktorá slovenskú poéziu prezentovala v recitáloch na troch kontinentoch. Teraz.sk prináša fotografie z jej života.



Zaslúžilá umelkyňa Mária Kráľovičová v úlohe Katy, Vilma Jamnická v úlohe Barbory a Anna Javorková v úlohe Aničky v hre od J.G.Tajovského Nový život.
Foto: archív TASR


Mária Kráľovičová ako Vaľa a Karol Machata ako strojník Viktor v hre Príbeh na brehu rieky.
Foto: Vtedy TASR


Gustav Valach,l aureátštátnej ceny Klementa Gottwalda v úlohe Manahena a Mária Kráľovičová ako Salome v dráme Herodes a Herodias na scéne Divadla P.O.Hviezdoslava.
Foto: Vtedy TASR - Viliam Přibyl


Žofka, ktorá je na rekreácií s východoslovenskými družstevníkmi na Orave / Zdenka Grúberová/ a Magurčianky: Agneša /Eva Krížiková/, Beta /Márie Královičová/, a Veronika /Hana Sarvašová/ rozmýšľajú ako sa pomeriť so svojimi chlapcami, ktorí sa pobili s družstevníkmi. V hre Surovô drevo.
Foto: Vtedy TASR - Viliam Přibyl


Mária Kráľovičová v úlohe Šírin v Hikmetovej Legenda o láske na scéne bratislavského ND
Foto: Vtedy TASR - Viliam Přibyl


Na archívnej snímke Mária Kraľovičová ako Hanka počas premiéry Jiráskovej hry Lampáš. V ND v Bratislave, 15.10.1949.
Foto: TASR/Roller


Na archívnej snímke z 17. decembra 1955 premiéra tragédie Fridricha Schillera Zbojníci. Na snímke Karol Machata ako zbojnícky kapitán Karol Moor a Mária Kráľovičová v úlohe jeho milej Amálie von Edelreich.
Foto: TASR/Viliam Přibyl


Mária Kraľovičová
Foto: TASR/Štefan Puškáš


Na snímke R. Schuster /vľavo/ odovzdáva Rad Ľudovíta Štúra I. triedy herečke Márii Kráľovičovej.
Foto: TASR - Ivan Majerský


Národná umelkyňa Mária Kráľovičová a národný umelec Ladislav Chudík počas slávnostného aktu odhalenia pamätnej dlaždice Štefanovi Kvietikovi na Filmovom chodníku slávy pred Mestským divadlom P. O. Hviezdoslava v Bratislave 20. júna 2013.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Na snímke sprava herečka Mária Kráľovičová, vtedajší riaditeľ Bratislavského kultúrneho a informačného strediska Vladimír Grežo a vtedajší primátor Bratislavy Milan Ftáčnik po odhalení pamätnej dlaždice.
Foto: TASR - Štefan Puškáš


Krst a prezentácia knihy Juraja Slezáčka a Silvie Lispuchovej s názvom Ako sa stať celebritou. Na snímke krstia knihu psími granulami kolegovia a priatelia autorov knihy - zľava Zdena Studenková, Gabriela Belopotocká, Silvia Lispuchová, Ján Koleník, Andy Kraus, Mária Kraľovičová, Kamila Magálová, František Kovár.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Na snímke herečka Mária Kráľovičová si prebrala Cenu ministerky kultúry Slovenskej republiky v oblastiach profesionálneho umenia za rok 2017 za celoživotný mimoriadny umelecký vklad do novodobej histórie slovenského divadla a slovenského divadelného, filmového, rozhlasového a televízneho herectva v Bratislave 14. júna 2018.
Foto: TASR - Dano Veselský


Na snímke herečka Mária Kráľovičová, ktorá pribudla do slovenskej televíznej Siene slávy.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Na archívnej snímke zľava vtedajší riaditeľ Baletu Slovenského národného divadla (SND) Jozef Dolinský, vtedajší generálny riaditeľ a riaditeľ Činohry SND Peter Kováč, vtedajší riaditeľ Opery SND Rastislav Štúr a dlhoročná členka Činohry SND herečka Mária Kráľovičová pred začiatkom galavečera ...Tak sme my... pri príležitosti 100. výročia založenia SND v Bratislave 1. marca 2020.
Foto: TASR - Dano Veselský