Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Bielu vranu získali tri príbehy, ocenenie odovzdali po pätnásty raz

Na snímke ocenení za pomoc Ukrajine 17. novembra 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Tohtoročné biele vrany nám ukazujú, ako môže každý za seba v rámci svojich možností prispieť, i to, že na každom záleží, povedala členka Rady Bielej vrany Zuzana Wienk.

Bratislava 17. novembra (TASR) - Ocenenie Biela vrana za občiansku odvahu a obhajobu verejného dobra odovzdali už po 15. raz. Odniesli si ho tri príbehy ukazujúce, "ako môže každý z nás čeliť historickým skúškam". Cenu odovzdávali vo štvrtok večer.

"Žijeme obdobie veľkých historických výziev, ktoré nás testujú na dreň. Historici raz budú hodnotiť, ako sa zachovala naša generácia v rozhodujúcich chvíľach. Opäť raz tvoríme základy väčších dejín. Tohtoročné biele vrany nám ukazujú, ako môže každý za seba v rámci svojich možností prispieť, i to, že na každom záleží," povedala členka Rady Bielej vrany Zuzana Wienk.

Prvou laureátkou sa stala enviroaktivistka Martina Paulíková. Takmer 30 rokov sa spolu s ďalšími snažila zabrániť výstavbe vodnej nádrže v okolí Slatinky, ktorá by zaplavila dedinu aj vzácne prírodné biotopy. Vláda vyhlásila oblasť za chránené územie európskeho významu a zaviazala štát, aby na ňom nestaval.

Druhým oceneným je dlhoročný LGBTI+ aktivista a majiteľ kaviarne Tepláreň na bratislavskej Zámockej ulici Roman Samotný. Ocenenie získal za odvahu, otvorenosť a dlhodobé vytváranie bezpečného slobodného priestoru pre LGBTI+ komunitu napriek stupňujúcim sa útokom časti spoločnosti, ako aj za vernosť ideálom a občiansku odvahu pokračovať v reprezentácii komunity aj po teroristickom útoku.

Tretie ocenenie rada udelila symbolicky každému, "kto v tejto dejinnej situácii nestratil kompas a pomohol po ruskej invázii na Ukrajinu legitímne sa brániacemu štátu a jeho obyvateľom pred neprijateľnou agresiou alebo sa pokúsil akokoľvek zmierniť dôsledky hrôz vojny".

Biela vrana je ocenením spoločensky prínosného a odvážneho občianskeho činu. Udeľuje sa ako poďakovanie vzácnym ľuďom, ktorí sú ochotní brániť pravdu a spravodlivosť, konkrétnym činom preukázali občiansku odvahu.