Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Ocenenie za pomoc Rómom Roma Spirit vstupuje do 11. ročníka

a snímke zľava laureát ceny Roma Spirit 2012 Ján Hero, generálna riaditeľka sekcie medzinárodnoprávnej a konzulárnej Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Barbara Illková, riaditeľka Dvojky RTVS Marta Gajdošíková, riaditeľka Asociácie pre kultúru, vzdelávanie a komunikáciu (ACEC) Magdaléna Rothová, splnomocnenec vlády SR pre rómske kominity Ábel Ravasz a členka prípravného výboru Roma Spirit Ivett Pavlis počas tlačovej konferencie o vyhlásení 11. ročníka Roma Spirit 2019, 17. júla 2019 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Vyhlasovateľmi ocenenia sú Asociácia pre kultúru, vzdelávanie a komunikáciu (ACEC), Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) a Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity.

Bratislava 17. júla (TASR) – Ocenenie Roma Spirit vstupuje do svojho 11. ročníka. Široká verejnosť má tak od stredy možnosť nominovať jednotlivca, organizáciu či aktivitu, ktorá prispieva k zlepšeniu situácie Rómov na Slovensku. Záštitu nad projektom tento rok prevzala verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová, informovali organizátori na stredajšej tlačovej besede.

Splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ábel Ravasz ocenil, že vďaka Roma Spirit sa do verejného priestoru dostávajú pozitívne príbehy z rómskej komunity. „Všetci uvidia, že zlé správy nie sú ozajstným zrkadlom toho, čo sa deje,“ podotkol. Dobrou odozvou je podľa neho zvyšujúci sa počet nominácií aj ich pestrosť.

Vyhlasovateľmi ocenenia sú Asociácia pre kultúru, vzdelávanie a komunikáciu (ACEC), Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) a Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity. Ako povedala riaditeľka ACEC Magdaléna Rothová, majú záujem dozvedieť sa „o hrdinoch, organizáciách, spoločnostiach, zamestnávateľoch, obciach a mestách, o ktorých sa nepíše, pretože tam všetko funguje“.



Zasielať nominácie možno v siedmich kategóriách prostredníctvom online formulára na webovej stránke projektu, emailom alebo poštou do 20. septembra 2019. Do užšieho výberu postúpi 21 nominovaných, laureátov vyberie medzinárodná porota pod záštitou ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslava Lajčáka. Špeciálnou kategóriou je Čin roka. Slávnostné vyhodnotenie odvysiela RTVS.

Na snímke členka prípravného výboru Roma Spirit Ivett Pavlis počas tlačovej konferencie o vyhlásení 11. ročníka Roma Spirit 2019, 17. júla 2019 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann


„Verím, že mnohé pozitívne príklady – so zameraním v oblasti vzdelávania, bývania, ale aj na oblasť zamestnanosti – budú inšpiráciou a motiváciou v snahe venovať sa problematike ďalej, či už v rámci mimovládneho sektora, alebo na úrovni štátu,“ hovorí ochrankyňa práv Patakyová.



V minulom roku oslávil projekt Roma Spirit 10. výročie, v ktorom zaznamenal rekordných 313 nominácií. Cieľom je upriamiť pozornosť na osobnosti, organizácie či aktivity, ktoré pomáhajú k začleneniu Rómov do spoločnosti, ale aj spolunažívaniu Rómov a Nerómov.

Na snímke laureát ceny Roma Spirit 2012 Ján Hero počas tlačovej konferencie o vyhlásení 11. ročníka Roma Spirit 2019, 17. júla 2019 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann