Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Ochranári: Niektoré vtáky využívajú na hniezdenie búdky

Ilustračná snímka. Foto: TASR Pavel Neubauer

Búdky sú umiestňované napríklad na stožiaroch elektrických vedení. Hniezdi na nich napríklad celá populácia sokola rároha.

Bratislava 26. mája (TASR) - Spomedzi desiatich sov hniezdiacich na Slovensku sedem z nich pravidelne využíva na hniezdenie búdky. Ide napríklad o kuvičoka vrabčieho, výrika obyčajného či sovu lesnú. Plamienka driemavá a kuvik obyčajný sú z hľadiska úspešnosti hniezdenia od búdok závislé. TASR o tom informovala manažérka pre komunikáciu organizácie Ochrana dravcov na Slovensku (RPS) Eva Horková.

Ornitológovia viac ako 40 rokov umiestňujú do prírody búdky pre vtáctvo. Ide o kompenzáciu za zničenie ich pôvodného hniezdneho priestoru. Tvrdia, že niektoré vtáky sú na búdky naviazané a bez pomoci človeka by na Slovensku vyhynuli.

"Búdky využívajú na hniezdenie sokoly či sovy, ktoré si nestavajú vlastné hniezdo a nájdu si stavby iných druhov, ako aj druhy pôvodne hniezdiace v dutinách stromov (vyhĺbených inými druhmi) či v priestoroch hospodárskych budov," hovorí Roman Slobodník z RPS. Ornitológovia umiestňujú búdky tam, kde majú vtáky vhodné podmienky na život, predovšetkým dostatok potravy a bezpečia.

Búdky sú umiestňované napríklad na stožiaroch elektrických vedení. Hniezdi na nich napríklad celá populácia sokola rároha. Náhradné príbytky v hospodárskych budovách pomáhajú prežiť plamienke driemavej a kuvikovi obyčajnému, priblížil Slobodník. "Zaujímavosťou je pár kuvika, ktorý tento rok obsadil búdku vo voľnej krajine. Je to niekde bežný, no na Slovensku zatiaľ vzácny prípad. V búdke nás potešili štyri krásne mláďatká," poznamenal.

Sokol myšiar a myšiarka ušatá podľa Slobodníka využívajú búdky aj na biologickú ochranu. "Keďže ich najčastejšou korisťou je známy škodca plodín, hraboš poľný, spolupracujeme s farmármi pri inštalovaní búdok a konštrukcií v tvare T na ich území, aby malo vtáctvo lepšie podmienky na hniezdenie aj lov," priblížil.

Prácu ornitológov podporuje Západoslovenská energetika (ZSE). Agendu súvisiacu s búdkami zastrešuje aj program 3D od ZSE – Dávame domov dravcom, vďaka nemu pribudlo do krajiny niekoľko sto búdok.