Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Magazín

Od mája môžu ľudia sledovať živý prenos hniezdenia vtákov

Na archívnej snímke myšiarka ušatá. Foto: TASR/Ochrana dravcov na Slovensku

V Chránenom vtáčom území, ktoré je súčasťou Bratislavského kraja, ornitológovia v minulosti rozmiestnili stovky búdok.

Bratislava 10. júla (TASR) - Od mája môžu ľudia sledovať živý prenos hniezdenia myšiarky ušatej, sokola myšiara či sokola červenonohého. Informovala o tom Lucia Deutschová z organizácie Ochrana dravcov na Slovensku.



"Pozorovanie vtáctva počas návštev v teréne má svoje obmedzenia. Kamery sme umiestnili tak, aby neovplyvňovali priebeh hniezdenia a nerušili hniezdiace vtáctvo. Je dôležité, aby sa vtáky správali prirodzene a umožnili nám tak nazrieť do svojich životov," hovorí Roman Slobodník z Ochrany dravcov na Slovensku.

V Chránenom vtáčom území, ktoré je súčasťou Bratislavského kraja, ornitológovia v minulosti rozmiestnili stovky búdok. Postupne ich obsadili najmä sokoly myšiare a myšiarky ušaté. Hlavným cieľom bolo podľa Slobodníka podporiť populáciu sokola červenonohého. Ten sa v roku 2012 ocitol na pokraji vyhynutia. Ornitológ tvrdí, že nepriaznivý stav sa podarilo zvrátiť, aj keď sezóna v tomto roku je menej produktívna než minulá.



"Zatiaľ sme na tejto jedinej pravidelnej hniezdnej lokalite druhu na Slovensku zaznamenali 19 párov, celkový predpokladaný počet mláďat bude okolo 40. Minulý rok prial mnohým dravcom z dôvodu vysokého stavu hraboša, ktorým sa živia, sokoly červenonohé hniezdili v počte 25 párov, z toho 24 na bratislavskej lokalite, jeden pri Trnave a vyviedli viac ako 70 mláďat,“ približuje Slobodník.

Deutschová uviedla, že hniezdenie môžu kontrolovať vďaka projektu "Divočina na hranici", ktorý podporil Medzinárodný vyšehradský fond. S podporou portálu kukaj.sk nainštalovali tri kamery na štyri hniezda. Vysielanie prebieha online.