Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Od teroristických útokov na Bali uplynie 20 rokov

Policajti kontrolujú ruiny nočného klubu zničeného výbuchom bomby v Kute, Bali, Indonézia, 13. októbra 2002. Foto: TASR/AP

Dve podomácky vyrobené nálože vybuchli v zábavnej štvrti na pláži Kuta Beach. Ako prvú odpálili atentátnici nálož v turistami hojne navštevovanom klube Sari.

Jakarta 12. októbra (TASR) - Išlo o najhoršie teroristické útoky od 11. septembra 2001 – šokovali svet a výrazne poškodili cestovný ruch na známom indonézskom dovolenkovom ostrove. Teroristické útoky na ostrove Bali si vyžiadali 202 obetí z 23 krajín sveta, ďalších približne 300 ľudí bolo zranených.

V stredu 12. októbra uplynie od tejto tragédie 20 rokov.

K trom takmer súčasným výbuchom došlo 12. októbra 2002, krátko pred polnocou miestneho času. Dve podomácky vyrobené nálože vybuchli v zábavnej štvrti na pláži Kuta Beach. Ako prvú odpálili atentátnici nálož v turistami hojne navštevovanom klube Sari. Približne po 20 sekundách, keď ľudia vybiehali z klubu von, vybuchla na ulici trhavina umiestnená v dodávke.

Pri explóziách zahynuli väčšinou turisti z Austrálie – až 88 –, ale aj Briti, Nemci, Francúzi, Američania, Švédi a návštevníci z Nového Zélandu. Tretiu nálož odpálili teroristi asi 100 metrov od amerického honorárneho konzulátu, ale tento výbuch sa zaobišiel bez zranení a nespôsobil škody.

K útokom, ktoré boli pôvodne naplánované na 11. septembra 2002, teda presne na výročie teroristických útokov na ciele v USA, sa prihlásila regionálna militantná organizácia Džamáa islámíja, napojená na teroristickú sieť al-Káida. Organizáciu založili v roku 1993 moslimskí duchovní Abu Bakar Bashir a Abdullah Sungkar. Keďže organizácia vyvíjala politickú aj charitatívnu činnosť, indonézske úrady odmietali až do atentátu na Bali proti nej zasiahnuť pre nedostatok dôkazov o teroristických aktivitách.

Samotný útok spáchalo osemčlenné teroristické komando. Zatýkanie sa začalo už v novembri 2002, pričom celkove bolo zadržaných 33 osôb. Prvý proces sa konal v máji 2003 a ako prvý bol súdený terorista, mechanik Amrozi bin Nurhasyim, ktorý nakúpil jednu tonu chemických produktov. Troch hlavných páchateľov – Amroziho, jeho brata Aliho Imrona a Imama Samudru odsúdili na smrť. Popravení boli 9. novembra 2008 v prísne stráženom väzení na ostrove Nusa Kambangan.

Obyvatelia a zahraniční turisti evakuujú miesto výbuchu bomby v Kuta na Bali v Indonézii 13. októbra 2002.
Foto: TASR/AP


Až v januári 2022 si vypočul rozsudok vodca teroristickej skupiny Džamáa islámíja, známy ako Zulkarnaen. Za úlohu pri bombových útokoch na ostrove Bali v októbri 2002 ho indonézsky súd odsúdil na 15 rokov odňatia slobody. Prokuratúra žiadala doživotný trest.

Zulkarnaen (58), ktorého skutočné meno je podľa súdnych dokumentov Arif Sunarso, bol na zozname najhľadanejších ľudí v Indonézii takmer dve desaťročia – až do zadržania vlani v decembri.

Počas procesu odmietal svoj podiel na teroristických útokoch, však uznal, že ich podnikli členovia jeho skupiny. Na súde vypovedal, že útočníci ho o svojich zámeroch neinformovali, a odmietol svoj podiel na prípravách atenátu.

Podľa prokuratúry odsúdený zriadil v rámci teroristickej organizácie špeciálnu jednotku, ktorá vykonala bombový útok na Bali, ako aj niekoľko ďalších útokov. Zulkarnaen bol pre Džamáa islámíja kľúčovou postavou, pretože mal skúsenosti ako inštruktor vo výcvikových táboroch pre militantov v Afganistane a na Filipínach.