Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

Od útoku čečenských teroristov na divadlo Dubrovka uplynie 20 rokov

Na archívnej snímke žena stojí pred stenou s fotkami 130 rukojemníkov, ktorí zahynuli pri útoku čečenských teroristov na divadlo Dubrovka v ruskej Moskve. Foto: TASR/AP

Podľa ruskej Federálnej služby bezpečnosti (FSB) útok podniklo 40 teroristov, medzi nimi bolo 19 žien odetých do čierneho.

Moskva 23. októbra (TASR) - Útok čečenských ozbrojencov na moskovské Divadelné centrum Dubrovka patrí dodnes medzi najväčšie a najtragickejšie teroristické útoky, ku ktorým došlo na území Ruskej federácie.

Štyridsať teroristov, vedených Movsarom Barajevom, ktorý pôsobil ako veliteľ Islamského pluku špeciálneho určenia separatistickej Čečenskej republiky Ičkeria, vtrhlo do budovy a zajalo 912 rukojemníkov - divákov, umelcov a zamestnancov divadelného centra. Teroristický útok, od začiatku ktorej uplynie v nedeľu 23. októbra 20 rokov, si podľa oficiálnych údajov vyžiadal 130 mŕtvych.

Dráma sa začala odvíjať v stredu 23. októbra 2002 o 21.05 h. miestneho času, kedy diváci sledovali obľúbený muzikál Nord-Ost. Podľa ruskej Federálnej služby bezpečnosti (FSB) útok podniklo 40 teroristov, medzi nimi bolo 19 žien odetých do čierneho. Svet sa po prvý raz dozvedel o "čiernych vdovách", manželkách zabitých čečenských povstalcov.

Piatim hercom sa podarilo z divadla utiecť o 23.05 h, vyše 900 ľudí však zadržali teroristi ako rukojemníkov. Samovražedné komando požadovalo ukončenie vojny v Čečensku, stiahnutie ruských vojsk z jeho územia a uznanie jeho nezávislosti. Teroristi ultimatívne pohrozili, že ak ich požiadavky nebudú splnené do soboty 26. októbra 6.00 h, začnú rukojemníkov strieľať.

Na druhý deň po obsadení divadla prepustili ozbrojenci niekoľko desiatok ľudí, išlo najmä o malé deti, tehotné ženy, moslimov a cudzincov. Súbežne prebiehali s útočníkmi vyjednávania. Od 23. do 25. októbra približne 60 ľudí vyviedli z budovy divadla jednak vyjednávači alebo sa im podarilo samostatne uniknúť.

Ruské špeciálne jednotky začali operáciu v sobotu 26. októbra nad ránom. Najskôr do budovy vpustili cez ventiláciu omamný plyn, ktorý mal uspať respektíve utlmiť reakcie teroristov. O pol šiestej hodine ráno vnikli ruské protiteroristické jednotky do budovy, ozvali sa výstrely a explózie.

Celá operácia zameraná na oslobodenie rukojemníkov, počas ktorej bol zabitý aj vodca teroristov Movsar Barajev, trvala niečo viac ako hodinu. Pri akcii zahynulo 130 ľudí, medzi nimi bolo desať detí a deväť cudzincov. Spoločenská organizácia Nord-Ost, ktorá vznikla vzápätí po teroristických útokoch však tvrdí, že v divadle zahynulo 174 rukojemníkov, namiesto oficiálne uvádzaných 130.

Hoci sa väčšinu rukojemníkov podarilo zachrániť, použitie plynu malo fatálne následky, pretože väčšina ľudí zomrela na následky otravy plynom. Jeho pôvod zverejnili ruské úrady až štyri dni po špeciálnej operácii. Išlo o prostriedok na báze fentanylu, ktorý má silné opioidné účinky.

Kvôli veľkému množstvu civilných obetí pri zásahu špeciálnych jednotiek čelili ruské úrady silnej verejnej kritike a mnohým žalobám. Vyčítalo sa im najmä použitie omamnej látky, utajovanie jej zloženia, ako aj nedostatočné zabezpečenie evakuácie.

Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) rozhodol 20. decembra 2011, že Rusko bude musieť zaplatiť viac ako jeden milión eur za rukojemnícku drámu v moskovskom divadle Dubrovka. Moskva podľa ESĽP porušila Európsky dohovor o ľudských právach tým, že tamojšie bezpečnostné zložky "neadekvátne naplánovali a vykonali záchrannú operáciu". Súd kritizoval aj "neefektívne" vyšetrovanie celého zásahu.

V rokoch 2003 až 2006 boli šiesti teroristi odsúdení od 8,5 do 22 rokov väzenia. Za napomáhanie teroristickým útokom si 21. marca 2017 vypočul verdikt sudcov Chasan Zakajev. Moskovský vojenský súd mu vymeral 19 rokov väzenia za to, že organizoval prepravu zbraní a výbušnín.