Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Magazín

Odborníci radia: Začnite spávať inak a lepšie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V priemere prespíme viac ako tretinu svojho života. To znamená, že ak sa dožijete 90 rokov, 30 z nich prespíte. Celkom dosť, však?

Bratislava 19. marca (OTS) - Spánok je stav, ktorý je predmetom výskumu viacerých odborníkov na celom svete, pretože od jeho kvality závisí naša schopnosť existovať počas bežného dňa. Ak je to aj váš prípad a trpíte nespavosťou, mali by ste to konečne zmeniť. Možno vám v tom pomôžu aj informácie z tohto článku.

Význam spánku
Dobrý spánok prispieva k úspechu v profesionálnom a osobnom živote a je zárukou zdravia. Počas spánku sa produkuje množstvo dôležitých hormónov, tkanivá sa regenerujú a fyzické sily sa dopĺňajú. Ani mozog na tom nie je inak, aj keď sa hovorí, že nikdy nespí, niektoré jeho funkcie sú počas tohto procesu menej a naopak viac aktívne.
Samozrejme, že to ale závisí aj od toho, na čom spíte, v akej polohe je vaše telo a čo všetko urobíte pre jeho maximálne pohodlie. V súčasnosti sú veľmi obľúbené taštičkové matrace, ktorých vlastnosti oceníte určite všetci, v prvom rade ale vaše telo.

Čo sa stane, ak nebudete spať
Nedostatok spánku zhoršuje prácu určitých oblastí mozgu. Napríklad sa pozoruje inhibícia nervových procesov v parietálnom laloku, čo môže spôsobiť problémy s reakčnou rýchlosťou. A keď sa práca prefrontálnej kôry spomalí, je pre človeka ťažké formulovať myšlienky a môžu sa dokonca vyskytnúť problémy s videním a iné závažné ochorenia, ktoré môžu byť dôvodom na návštevu internej ambulancie.

Zraniteľnosť imunity
Štúdie ukazujú, že nedostatok spánku zvyšuje riziko choroby trikrát. Počas spánku imunitný systém syntetizuje cytokínové proteíny. Čím viac infekcií je, tým viac sú potrebné. Ak však človek nespí, neposkytne telu dostatok času na ich rast.

Prejedanie a nadváha

Nedostatok spánku stimuluje produkciu grelínu, hormónu hladu. V dôsledku toho sa ľudia prejedajú. Unavený mozog si teda vyžaduje viac chutného jedla. Zmeniť to môžete pravidelným cvičením a niekoľko minútovým behom v teplej pánskej mikine, alebo sa začnete viac zaujímať aj o kvalitu a dĺžku vášho spánku.

Vzhľad
Najdôležitejšie možno na koniec. Nedostatok spánku je doslova odrazený na našej tvári v podobe modrín a „vačkov“ pod očami a dokonca spôsobuje predčasné starnutie pokožky. Pokúste sa to zmeniť a urobte si z toho návyk, spánok naozaj lieči a určite to pocítite aj na svojom tele.