Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Magazín

Pred rizikom online hier ochráni rodičovský zámok i blokovací softvér

Ilustračné foto Foto: TASR

Okrem systému rodičovskej kontroly možno blokovať obsah či konkrétne internetové stránky prostredníctvom blokovacieho softvéru.

Bratislava 16. októbra (TASR) - Na ochranu dieťaťa pred hrami na internete s nevhodným obsahom je možné použiť blokovací softvér alebo nastavenia prostredníctvom rodičovského zámku v rámci operačného systému. Odborník však pripomína, že toto obmedzenie dieťa pred rizikami online prostredia ochráni len čiastočne, preto netreba zabúdať na to najdôležitejšie - prevenciu.

V prípade, že nechceme, aby sa naše dieťa dostalo k počítačovým hrám s nevhodným obsahom a celkovo neprepadlo hraniu počítačových hier, môžeme využiť systém rodičovskej kontroly, ktorý poskytuje operačný systém. "Podstata je v tom, že rodič ako administrátor urobí pre dieťa prístupové konto, v rámci ktorého nastaví práva používania," vysvetlil prezident združenia eSlovensko Miroslav Drobný.

"Buď zvolíme časové obmedzenie, ktoré zaručí, že dieťa bude na počítači len limitovaný čas, prípadne môžeme nastaviť obmedzenie, alebo celkové blokovanie hier," uviedol Drobný. Dodal, že prostredníctvom systému rodičovskej kontroly je možné obmedziť a blokovať webové stránky i obsah webových lokalít - týkajúci sa napr. pornografie, alkoholu, hazardu. "Takisto je možné blokovať konkrétne programy – napríklad programy zamerané na chat, ktoré využívajú najmä dievčatá," doplnil Drobný.

Okrem systému rodičovskej kontroly možno blokovať obsah či konkrétne internetové stránky prostredníctvom blokovacieho softvéru. "Buď si ho stiahneme bezplatne a nastavíme podľa kľúčových slov, alebo si zakúpime jeden z platených softvérov," pripomenul možnosti Drobný.

Zdôraznil, že všetky tieto kroky sú však len "intervenciou", ktoré pomôžu ochrániť dieťa pred rizikami hier a internetu len čiastočne. "Dieťa má aj tak dostatok možností sa k nevhodným hrám a stránkam na internete dostať prostredníctvom kamarátovho mobilu, či na počítačoch v škole, alebo v centrách voľného času, o ktorých nevieme, ako sú chránené," upozornil Drobný.

Podľa neho je teda dôležité, aby sa rodič predovšetkým o svoje dieťa a jeho komunikáciu s internetom zaujímal. "Rodič by mal vysvetľovať, aké sú nástrahy internetu, kde tieto nebezpečenstvá sú," zdôraznil Drobný s tým, že medzi dieťaťom a rodičom by mala byť vybudovaná dôvera, ktorá pomôže riešiť aj prípady, kedy sa dieťa stane obeťou zneužitia alebo kyberšikany. "Ak bude medzi rodičom a dieťaťom úprimný vzťah a dôvera, tak aj tie varovné kontrolky na možné zneužitie budú fungovať aj mimo domova, mimo počítača s rodičovskou kontrolou či blokovacím systémom," dodal Drobný.