Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Operný spevák Peter Dvorský, Pavarotti zo Slovenska, oslavuje 70 rokov

Na archívnej snímke operný spevák Peter Dvorský. Foto: TASR - Dano Veselský

Peter Dvorský si počas kariéry podmaňoval tak obecenstvo, ako aj odbornú kritiku, ktorá nešetrila po jeho vystúpeniach slovami chvály.

Partizánske/Bratislava 25. septembra (TASR) - Aj taký operný svätostánok, akým milánska La Scala nepochybne je, mu padol už po prvom vystúpení k nohám. Peter Dvorský patril celé dve desaťročia k najužšej špičke tenoristov svetovej úrovne, keď sa predstavil na vyše 60 divadelných a koncertných pódiách v 25 krajinách.

Na začiatku 80. rokov 20. storočia bol zaraďovaný do štvorice najlepších tenoristov sveta vedľa Plácida Dominga, José Carrerasa a Luciana Pavarottiho. "Myslím, že môžem pokojne odísť, nový Pavarotti nastupuje na scénu", povedal Luciano Pavarotti v milánskej La Scale, keď počul v divadelnej sezóne 1975-1976 na jednej z lekcii kurzistov spievať Petra Dvorského.

Jeden zo svetovo najznámejších slovenských operných spevákov – tenorista Peter Dvorský sa v sobotu 25. septembra dožíva 70 rokov.

Peter Dvorský sa narodil 25. septembra 1951 v Partizánskom. V rokoch 1969 až 1973 študoval spev na Konzervatóriu v Bratislave u Idy Černeckej. Ešte počas štúdia na konzervatóriu získal v roku 1972 angažmán v Opere Slovenského národného divadla (SND), kde debutoval ako Lenský v Čajkovského opere Eugen Onegin.

Na arch. sn. zo 17.mája 1998 je P. Dvorský v spoločnosti Luciana Pavarottiho (uprostred) a bývalého riaditeľa Opery SND Juraja Hrubanta (vpravo).
Foto: TASR - Marian Krlička


V roku 1973 vyhral národnú spevácku súťaž Mikuláša Schneidera-Trnavského a v nasledujúcom roku zvíťazil na medzinárodnej súťaži Petra Iľjiča Čajkovského v Moskve.

Štartom hviezdnej kariéry Petra Dvorského sa stalo hosťovanie Opery SND vo viedenskej Volksoper na jeseň roku 1976 s titulom Faust a Margaréta, v ktorej spieval Fausta. "Hneď po predstavení prišli za mnou agenti s ponukami a na druhý deň sa v rakúskych denníkoch objavili titulky ´Ein Caruso aus Pressburg´," povedal pre TASR Peter Dvorský. V roku 1977 debutoval v Štátnej opere vo Viedni a v Metropolitnej opere v New Yorku, o rok neskôr absolvoval prvé vystúpenie v Covent Garden v Londýne a vo Veľkom divadle v Moskve.

Ďalší obrovský úspech prišiel na Veľký piatok 13. apríla 1979, kedy Peter Dvorský vystúpil v milánskej La Scale ako Rodolfo v Pucciniho opere Bohéma. "Skutočne úprimne poviem, niekedy sa mi to zdá až neuveriteľné, že to tak bolo. Na základe tohto úspechu s operou Bohéma som dostal ďalšie ponuky do La Scaly," zaspomínal si maestro Dvorský.

Na archívnej snímke z roku 1999 Peter Dvorský v úlohe Cavaradossiho v Pucciniho opere Tosca.
Foto: TASR - Miroslava Cibulková


Peter Dvorský si podmaňoval tak obecenstvo, ako aj odbornú kritiku, ktorá nešetrila po jeho vystúpeniach slovami chvály. Písala o tom, že jeho "slnečný tenor" charakterizoval mäkký, pružný tón, vrúcna a sluchu lahodiaca farebnosť i prirodzená muzikalita. Že žiaril vysokými tónmi a jeho javiskové stvárnenie postáv potvrdzovalo aj veľký herecký talent a srdce, ktoré odovzdával publiku.

Okrem spievania sa Peter Dvorský angažuje aj mimo operných javísk. Napríklad v roku 2018 ukončil päťročné pôsobenie na poste riaditeľa Slovenského kultúrneho inštitútu v Ríme, ale jeho srdcovou záležitosťou je projekt, pri zrode ktorého v roku 1990 stál. Ide o spevácku súťaž detí v interpretácii slovenskej ľudovej piesne nazvanú Slávik Slovenska. "Je to unikátna súťaž, práve preto, lebo sú v nej zastúpené deti od šiestich do štrnástich rokov. Keď si predstavím, že v niektorých rokoch sa do nej prihlásilo až 40.000 detí, tak to znie až neuveriteľne. Neviem, či má táto súťaž v Európe obdobu," vyznal sa pre TASR národný umelec Peter Dvorský, ktorý za reprezentáciu slovenskej kultúry doma aj vo svete získal viacero slovenských i medzinárodných vyznamenaní a ocenení.



V deň 70. narodenín vynikajúceho operného speváka Petra Dvorského pripravila jeho dlhoročná domovská scéna, Opera SND, na sobotu 25. septembra, slávnostný galakoncert, na ktorý prijali pozvanie domáci i svetoví operní speváci.