Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Oplatí sa zaletieť si do New Yorku

Ilustračné foto Foto: f11photo / Shutterstock.com

New York je námetom nespočetného množstva milostných piesní, ale tiež hviezdou divadelných predstavení a filmového plátna. Niet divu! V inšpiratívnom New Yorku je toľko vecí, ktoré môžete vidieť a robiť!

Bratislava 4. augusta (OTS) - Či už milujete múzeá, hodovanie v niektorých z najlepších reštaurácií na svete, alebo len chcete popíjať v baroch s atmosférou, dáme vám niekoľko tipov, ako urobiť dovolenku v New Yorku nezabudnuteľnou. Tu je len niekoľko najlepších dôvodov, prečo sa oplatí zaletieť si do New Yorku.

Určite sa zhodneme na tom, že to, čo robí New York jedinečným, sa nedá zhrnúť do jedného slova, a dokonca ani vety. V New Yorku sa spája staré a nové. Je to miesto, kde sa mrakodrapy týčia vedľa viac ako jedno storočie fungujúcich malých rodinných obchodov. Existuje tiež naozaj dobrý dôvod, prečo je New York známy po celom svete pre svoje jedlo. Nájdete tu množstvo výborných reštaurácií od malých miest s jedným výdajným okienkom, cez pekárne s bagetami na Lower East Side, až po reštaurácie s Michelinskou hviezdou. New York bol kedysi hlavným mestom Spojených štátov Amerických, takže okrem jedla je tu aj množstvo histórie, ktorú môžete preskúmať. Ak ste milovníkom umenia, budete paralyzovaní svetovo známymi galériami, či už je to Met, Whitney, MoMa alebo akékoľvek menšie umelecké galérie! New York je jednoducho mesto pre všetkých. Aj keď teda nepatríte medzi ľudí, ktorí žijú históriou alebo gastronómiou, nájdete tu množstvo skvelých obchodov, strešných barov a pekných parkov s úžasnými výhľadmi na panorámu, ktorú inde na svete nenájdete. Nemôžeme nespomenúť ani prvotriednu zábavu na Broadwayi, v Metropolitnej opere, v orchestri, v Carnegie Hall, a na iných ďalších miestach po celom meste. Tak čo, už hľadáte lacné letenky?

Mesto plné rozmanitosti
New York môžu niektorí návštevníci vnímať ako špinavý, ale je tiež svojim spôsobom krásny. Toto mesto však nie sú len mrakodrapy a turistické miesta. Ak sa chcete dostať mimo davu ľudí, pozrite sa aj mimo turistické oblasti. Možno budete milo prekvapení, čo všetko nájdete v Queense, Bronxe, na Staten Islande alebo v Brooklyne. Dokonca aj na Manhattane nájdete tiché neturistické štvrte plné roztomilých tehlových budov, alternatívnych obchodov a skvelých kaviarní.

Foto:RomanSlavik.com / Shutterstock.com

Okrem veľkých múzeí a slávnych štvrtí v New Yorku nájdete aj nespočetné množstvo oblastí s rôznorodým obyvateľstvom a jedlom z celého sveta. A práve to je na ňom tak skvelé! Nájdete tu reštauráciu alebo obchod takmer so všetkým, čo hľadáte. Máte chuť na albánske jedlo? Iste, nájdete ho v Bronxe! Máte chuť na slovenské halušky alebo hľadáte rekvizity na natáčanie videa? Žiadny problém! Rozmanité možnosti sa však odrážajú na veľkosti mesta – faktom je, že cesta verejnou dopravou medzi jednotlivými štvrťami (je ich päť) môže trvať aj viac ako 40 minút. Počas vášho výletu tak nikdy neuvidíte celý New York, ale to je v poriadku. Je to predsa o dôvod viac, prečo sa sem vrátiť!

Je New York historický? Rozhodne áno!
New York nie je len nový. Skrýva v sebe veľkú časť histórie USA a mnoho budov, ktoré majú holandské korene. Ak napríklad navštívite historický Richmondtown na Staten Islande, môžete sa dozvedieť veľa zaujímavostí o tom, ako sa Holanďania usádzali v Amerike. Ide o naozaj historickú dedinu plnú pôvodných domov z rôznych období americkej a predamerickej histórie. Stopy po holandských usadlíkoch však nájdete napríklad aj v jednej z najväčších čínskych štvrtí na svete – Flushing. Na dolnom Manhattane medzi mrakodrapmi si tiež môžete pozrieť penzión, kde pravidelne obedoval George Washington.

Ako navštíviť New York, aby výlet nebol stratou peňazí?
Nie je žiadnym tajomstvom, že New York je drahé miesto na návštevu. Aj keď dnes už pomerne jednoducho dokážete nájsť letenky New York – Praha alebo New York – Viedeň za cenu medzi 200 – 400 Eur, toto mesto nemôžete navštíviť s nízkym rozpočtom. Asi najväčšou položkou je práve ubytovanie, ktoré naozaj nie je lacné. Je preto určite vhodné, poobzerať sa po rôznych tipoch a blogoch. Tam nájdete niekoľko odporúčaní, kde sa ubytovať za prijateľnú cenu. Jedlo naopak nemusí byť drahé a určite môžete vidieť veľa vecí, ktoré sú zadarmo.

Ak plánujete výlet do New Yorku, zostaňte tu ideálne aspoň päť dní. Môžete určite zostať aj kratšie, no pokiaľ chcete navnímať atmosféru mesta, potrebujete rozhodne viac času. Existujú aj jednodňové alebo víkendové itineráre, ktoré môžete nasledovať v prípade, že New York v USA nie je vašou cieľovou destináciou.

Čo jesť v New Yorku?
Môžete navštíviť New York City bez toho, aby ste si dali tradičný newyorský bagel? Určite nie! Vyskúšajte túto tradičnú žemľu so smotanovým syrom a/alebo údeným lososom v Russ and Daughters, Zabar's alebo v Ess-a-bagel. Bagel je vhodnou voľbou na raňajky. Ak ho skombinujete s obyčajnou kávou s mliekom a cukrom, budete na dobrej ceste stať sa pravým Newyorčanom.

Na obed si zase dajte tradičné kura s ryžou alebo newyorskú pizzu. Tá bude rozhodne iná ako pizza, ktorú ste jedli pri vašej poslednej návšteve Talianska. Večer nezabudnite zakončiť hot-dogom z ulice alebo z vyhlásených miest, ako je napríklad Grey's Papaya's či originálny Nathan's na Coney Islande.

Foto: phoeluxDE / Shutterstock.com

Kedy sa oplatí cestovať do New Yorku?
Do New Yorku sa oplatí cestovať počas celého roka. Jar a jeseň sú určite obľúbené ročné obdobia, pretože sú dosť chladné na to, aby ste sa mohli pohodlne prechádzať po meste. Slnko vás už nespáli, no stále si môžete užiť trochu zelene v newyorských parkoch. Central Park je krásny v lete ale i na jeseň. Leto v New Yorku je horúce, avšak ponúka dlhšie dni, čo uľahčuje prehliadku pamiatok, a dlhé prechádzky zakončené drinkom na strešnej terase. Určite vás očarí aj americká „holiday season“, ktorá začína v novembri a trvá až do konca roka. V tomto období je New York naozaj čarovným miestom s množstvom vianočne vyzdobených obchodov.

Nech už sa teda rozhodnete navštíviť New York v akomkoľvek ročnom období a za akýchkoľvek podmienok, hlavne si v tomto meste nedávajte žiadne záväzky. Mnoho ľudí si na podobný výlet pripravuje detailné plány a zoznamy, ktoré sa snaží za každú cenu dodržať. New York je nepredvídateľný – do dopravnej špičky sa tu môže dostať aj miestne metro! Aj preto si príďte toto mesto v prvom rade užiť! Pozrite si rôzne štvrte a historické pamiatky New Yorku, ochutnajte miestne jedlo a nasajte atmosféru. Väčšina rodených Newyorčanov nikdy nenavštívila mnohé z najturistickejších atrakcií a stále toto mesto milujú. Jednoducho, užite si New York taký, aký je naozaj!