Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Magazín

Oplatí sa zateplenie domu?

Ilustračné foto Foto: TASR

Bratislava 13. júla (OTS) - Ani tie najlepšie plastové okná nedokážu zabrániť únikom tepla, keď dom nie je dostatočne alebo vôbec zateplený. Keď sa začali stavať paneláky, tak úspora energií bol neznámy pojem, na také sa vtedy nehralo, a tak sa teraz doháňa to, čo sa vtedy zanedbalo. Nie je sídlisko, na ktorom by nebol aspoň jeden panelák zateplený a v nastolenom trende sa pokračuje. Aké výhody prináša zateplenie domu?

Výhody zatepleného domu
Výhody, ktoré zateplenie domu prináša sú výrazné zníženie nákladov na energiu vďaka zníženiu únikov tepla približne 40 %, čo môže skresať výšku nákladov na energie až o 60 % z pôvodných nákladov. Okrem toho nehnuteľnosť po zateplení bude mať vyššiu trhovú hodnotu, a keď sa rozhodnete predávať byt, v zateplenom paneláku máte vyššiu šancu, že ho aj predáte. Navyše zateplenie pôsobí ako konzervant a predĺži životnosť domu.

Užitočné nielen v zime
Zateplenie nemá svoj význam iba v zime ale aj v lete. Hlavne vtedy, keď sa domáce teplomery idú zblázniť a ortuť je vyhnaná do závratných výšok. Práve vtedy zateplenie zabezpečí, aby sa byt neprehrieval a dalo sa v ňom existovať aj bez klimatizácie. Takže nielen, že zabraňuje úniku tepla, ale pomáha udržiavať stabilnú a príjemnejšiu teplotu aj v lete.

Odkiaľ zohnať peniaze?
Zateplenie domu si vyžaduje výraznú investíciu, takže pokiaľ nie ste Donald Trump, budete musieť získať peniaze inde ako na svojom účte. V prípade, že váš dom bol skolaudovaný najneskôr v roku 1989, môže vám pomôcť Štátny fond rozvoja bývania, pokiaľ bývate v dome, ktorý by bol skolaudovaný neskôr, najlepším riešením je pre vás pôžička. Aká je návratnosť zateplenia? Záleží od použitého materiálu, no spodná hranica začína na úrovni 7 rokov. Takže keď váhate, či sa vám zatepľovať v panelákoch oplatí, už nemusíte.