Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Magazín

Oprava alebo výmena práčky

Foto: štúdio ALDECA/Shutterstock.com

Faktory, vďaka ktorým získate jasnú odpoveď.

Bratislava 29. marca (OTS) - Spozorovali ste na jednom z najdôležitejších zariadení v domácnosti problém, vďaka ktorému je obmedzená údržba vášho oblečenia? Ako riešenie sa väčšinou ponúka kúpa nového modelu práčky. Oveľa efektívnejším spôsobom však môže byť oprava, ktorou si šetríte nielen peniaze, ale aj životné prostredie.
Poďme sa spoločne o tom presvedčiť.

Vek vašej práčky
Svoju životnosť na našej planéte má takmer všetko. Podobne aj každý jeden moderný spotrebič disponuje určitou dobou plnohodnotnej prevádzky, ktorá sa ale s vekom zariadenia znižuje a skracuje. V priemere sa životnosť najlepších práčok odhaduje na 11 rokov, pričom závisí od ich údržby a správneho používania. Ako ale zistíte, kedy je čas na opravu alebo výmenu?

Oprava práčky sa odporúča, ak sú náklady na opravu nižšie ako 50 percent ceny novej práčky. Objednanie úplne nového stroja je rozumnou voľbou, ak je oprava toho súčasného príliš nákladná. Tiež vtedy, ak je vysoká pravdepodobnosť, že sa čoskoro práčka opäť pokazí.

Náklady na opravu a náhradné diely pre práčku
Aj bez ohľadu na vek práčky môžu nastať pri jej používaní problémy, následkom ktorých prestane fungovať. V takomto prípade je dobré si na diagnostiku poruchy zavolať odborníka, ak je zariadenie v záruke, treba využiť reklamačný servis obchodu, v ktorom ste model zakúpili.

Ak sa rozhodnete pre opravu na vlastné náklady, mali by ste zvážiť náklady na náhradné diely a prácu a určiť, ktoré riešenie je pre vás finančne najvýhodnejšie.

Mnohé kvalitné náhradné diely pre práčku sú dnes ale dostupné aj on-line, takže ich výber ani cena nemusia byť prekážkou v jednoduchšej oprave. Najatie technika na vyriešenie problému tiež nemusí byť nákladné. Aj tu si ale položte otázku, či potrebné práce a náhradné diely nestoja viac ako 50 % ceny nového spotrebiča.

Účinnosť
Ak neviete, či si z dôvodu poruchy práčky zaobstarať nový model, alebo investovať do opravy toho aktuálneho, rozhodnúť vám môže pomôcť aj výkon vašej aktuálnej práčky.

Práčka s hodnotením Energy Star spotrebuje až o 33 % menej vody ako neklasifikovaný model. Ak ste na trhu ale nenašli nič výhodnejšie s rovnakými parametrami, na aké ste už zvyknutý a nechcete si komplikovať pranie novými funkciami, oprava s pomocou náhradných dielov na práčku je lepšie riešenie.

Nakoniec je oprava výhodnejšia aj z pohľadu vplyvu na životné prostredie, pretože netvoríte zbytočný odpad. Nezabudnite aj na rozpočet. Niekedy môžu aj vysoké náklady na novú práčku spôsobiť, že oprava starej je jedinou životaschopnou možnosťou. Dobre si to všetko zvážte, náhradné diely od spoločnosti TRUST sú vám plne k dispozícii.