Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Magazín

Oravské múzeum navštívilo od začiatku roka takmer 200.000 návštevníkov

Oravský hrad. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Najväčším úspechom letnej sezóny bolo podľa neho otvorenie novej expozície Mediatéka venovanej filmom a rozprávkam natáčaným na Oravskom hrade.

Dolný Kubín 23. októbra (TASR) - Takmer 200.000 návštevníkov prešlo bránami expozícií Oravského múzea P.O. Hviezdoslava v Dolnom Kubíne od začiatku roka do konca septembra. Najnavštevovanejšou expozíciou je aj naďalej Oravský hrad, ktorý si od júla do septembra prišlo pozrieť takmer 100.000 ľudí.

"Prvé miesto v návštevnosti podľa národnosti patrí domácim obyvateľom, za nimi nasledujú Poliaci a potom Česi. Zavítali k nám aj turisti zo vzdialenejších kútov, ako napríklad Taiwan, Izrael, Švédsko, Kanada a ďalší," informoval TASR Martin Farbák z oddelenia marketingu Oravského múzea.

Najväčším úspechom letnej sezóny bolo podľa neho otvorenie novej expozície Mediatéka venovanej filmom a rozprávkam natáčaným na Oravskom hrade. "K najvyhľadávanejším akciám už tradične patria nočné prehliadky a na tohtoročnej Drakulovskej bola zaznamenaná najvyššia návštevnosť v jej histórií s posledným vstupom do hradu o 01.30 h ráno," dodal Farbák.

„V areáli Oravskej lesnej železnice sme pripravili nové podujatia - Včelárske popoludnie, A ty gajdoš hraj, Keď som ja valašil, ktoré návštevníkom zaujímavou formou priblížili staré tradície späté s týmto regiónom,“ povedala riaditeľka Oravského múzea Mária Jagnešáková.

Expozície Oravského múzea ostávajú aj po skončení letnej turistickej sezóny otvorené. Priaznivci múzea sa do konca roka môžu tešiť na pripravované podujatia Bojíte sa tmy, Mikuláš na Oravskom hrade, Lesnou železnicou za Mikulášom a Vianoce na hrade.