Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Magazín

Ornitológovia už majú výsledky januárového sčítania dravcov

Orol kráľovský Foto: TASR/František Iván

Lokality, kde sa sčítanie realizovalo, sú súčasťou Chránených vtáčích území, zahrnutých do projektu LIFE Energia.

Bratislava 15. februára (TASR) - Ornitológovia v januári sčítavali počty ohrozených druhov dravcov. Najprv kontrolovali haje červené, potom orlov kráľovských, orliakov morských a sokolov rárohov. "U sokola rároha a orla kráľovského sme zaznamenali mierne nižší počet ako po minulé roky. U orliaka morského bol počas sčítania zistený vyšší počet, ktorý je spôsobený tým, že u nás napriek tuhej zime nachádza dostatok potravy," hovorí ornitológ Jozef Chavko z Ochrany Dravcov na Slovensku.

Všetky monitorované druhy sú na našom území podľa jeho slov vzácne a vyžadujú si osobitnú pozornosť. "Získali sme cenné údaje o tom, ktoré lokality preferujú. To pomôže aj pri lokalizácii hniezd. Ak sa totiž pár zdržiava na lokalite v čase zimného sčítania, môže to znamenať, že tu bude i hniezdiť. Napríklad, v Dunajských luhoch nebolo jedno hniezdo orliakov pristavané novým materiálom, ani sme ich tu nevideli. Čiže, ak sa im nič nestalo, budú hniezdiť inde," povedal Chavko.

Získané údaje sa využijú pri ochrane týchto druhov. "Lokality, kde sa sčítanie realizovalo, sú súčasťou Chránených vtáčích území, zahrnutých do projektu LIFE Energia. Veríme, že aj nové hniezdne podložky či búdky, akých sme tu pre orly i sokoly rozmiestnili viac ako 100, ich prilákajú na nové miesta. Okrem toho odstraňujeme bariéry v podobe elektrických vedení, do ktorých by mohlo vtáctvo naraziť, a to tak, že na ne v spolupráci s partnerskými energetickými spoločnosťami umiestňujeme prvky na zvýšenie viditeľnosti," zhrnula Lucia Deutschová z Ochrany dravcov na Slovensku.