Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Oslavuje Franco Nero, vypustili prvú družicu sledujúcu počasie

Foto: Teraz.sk/TASR

Predpovedať počasie nám už 44 rokov pomáha prvá meteorologická stacionárna družica Európskej vesmírnej agentúry Meteosat 1.

Bratislava 23. novembra (TASR) – Tragickým dňom bol pre Slovensko 23. november 1991. Pred 30 rokmi sa skupina siedmich väzňov pokúsila o útek z väznice v Leopoldove. Zavraždili pritom päť dozorcov a zamestnancov. Všetkých väzňov sa podarilo chytiť do 48 hodín. Hlavní iniciátori úteku dostali doživotné tresty.


Mužské meno Klement má latinský pôvod a v preklade znamená "prívetivý", "láskavý".


Celkom isto sa však takáto charakteristika nevzťahuje na nositeľa tohto mena, ktorým bol KLEMENT GOTTWALD, prvý komunistický prezident Československa v rokoch 1948 až 1953. Počas jeho pôsobenia sa vystupňoval komunistický teror v krajine. Zhodou okolností má dnes aj 125. výročie narodenia.


Poľský hudobný skladateľ KRZYSZTOF PENDERECKI bol jeden z najvýznamnejších predstaviteľov hudobnej avantgardy v 20. storočí. Narodil sa pred 88 rokmi.


K celkom inému hudobnému žánru patrí český virtuózny hráč na flaute a skladateľ JIŘÍ STIVÍN. Je nielen džezmenom, ale aj významným interpretom stredovekej, renesančnej a barokovej hudby. A okrem toho dokáže vylúdiť melódiu aj z fľašky koly. Oslavuje dnes svoje 79. narodeniny.

Na archívnej snímke Jiří Stivín.
Foto: TASR - Andrej Galica



Dnes 59-ročná česká speváčka HEIDI JANKŮ bola a stále je známou popovou hviezdou.


K slovenskej rockovej hudobnej scéne neodmysliteľne patrí gitarista, basgitarista, skladateľ a producent LACO LUČENIČ. Pôsobil v skupinách ako Modus, Prúdy, Fermáta a Limit. Z jeho sólovej tvorby sú známe albumy Bodliak na plavkách alebo Zastávky na znamenie. Bol spoluhráčom a rovesníkom nedávno zosnulého speváka Miroslava Žbirku. Dnes má Laco Lučenič 69 rokov.

Na snímke spevák, skladateľ a inštrumentalista legendárnej hudobnej skupiny Modus Laco Lučenič počas koncertu Bigbítové Vianoce 2014 v Bratislave.
Foto: TASR/Martin Baumann


V roku 1870 sa narodil v Smoleniciach vynálezca padáka ŠTEFAN BANIČ. V rokoch 1907 až 1920 žil v Spojených štátoch amerických, kde aj svoj padák zostrojil. Mal toľko odvahy, že ho odskúšal skokom z mrakodrapu a v USA ho aj patentoval.


Pred 101 rokmi sa narodil právnik a diplomat VLADIMÍR FÁBRY. Bol osobným tajomníkom generálneho tajomníka OSN Daga Hammarskjölda. Spoločne s ním zahynul pri leteckom nešťastí v Afrike ako 40-ročný.


Pred 100 rokmi sa v Bratislave narodil známy maliar, grafik a ilustrátor ĽUBOMÍR KELLENBERGER.


Pred 15 rokmi zomrel v londýnskej nemocnici na následky otravy bývalý ruský špión ALEXANDER LITVINENKO.


Ťažko uveriť, že sa osemdesiatky dožíva svetoznámy taliansky herec FRANCO NERO známy z množstva filmov, spomedzi ktorých možno spomenúť napríklad Deň sovy, Biely tesák, Vôňa cibule, Úctyhodní ľudia, či Salamander. Zahral si tiež v snímke Post Coitum slovenského režiséra Juraja Jakubiska.

Taliansky herec Franco Nero, foto z archívu.
Foto: TASR/AP


Predpovedať počasie nám už 44 rokov pomáha prvá meteorologická stacionárna družica Európskej vesmírnej agentúry Meteosat 1.