Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Magazín

Oslavuje Lukáš Latinák, pápež Benedikt XVI. opustil Vatikán

Foto: Teraz.sk/TASR

Pred 140 rokmi sa v Radvani (dnes mestská časť Banskej Bystrice) narodil národohospodár, redaktor, publicista a priekopník sporiteľníctva na Slovensku IVAN THURZO.

Bratislava 28. februára (TASR) – Kladivo na čarodějnice je asi najznámejší film českého režiséra a scenáristu OTAKARA VÁVRU. Divákom sa nepochybe vryli do pamäti i do srdca snímky Krakatit, Zlatá reneta, či Romance pro křídlovku. Slávny filmový tvorca sa narodil pred 111 rokmi.


V mestečku Ripon v americkom štáte Wisconsin v USA sa v posledný februárový deň roku 1854 uskutočnilo veľké stretnutie odporcov otroctva, na ktorom ohlásili protivníci otrokárskej politiky Demokratickej strany vznik opozičnej Republikánskej strany.


Pred deviatimi rokmi sa svojho úradu vzdal pápež Benedikt XVI. - prvý pápež, ktorý tak urobil, odkedy v roku 1415 rezignoval Gregor XII., a prvý, ktorý rezignoval dobrovoľne, odkedy v roku 1294 z apoštolského stolca odišiel z vlastnej vôle Celestín V. Svoje rozhodnutie zdôvodnil Benedikt XVI. tvrdením, že v dôsledku pokročilého veku už nemá dostatok síl na ďalšie vykonávanie svojho úradu.


Pred 140 rokmi sa v Radvani (dnes mestská časť Banskej Bystrice) narodil národohospodár, redaktor, publicista a priekopník sporiteľníctva na Slovensku IVAN THURZO, ktorý sa ako jeden z prvých na Slovensku venoval aj filatelii.


Muzikologička, hudobná kritička a redaktorka ETELA ČÁRSKA má dnes 81 rokov.


Ženské meno Zlatica má južnoslovanský pôvod a jeho význam je "zlatá". Nositeľky tohto u nás zriedkavého mena oslovujeme Zlatka, Zlatuška.


Svoje 45. narodeniny dnes oslavuje filmový a televízny herec LUKÁŠ LATINÁK známy z filmov Muzika, Pouta, Občanský průkaz či Toman.