Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Oslavuje Petra Černocká aj Kusturica, Jakeš ostal ako kôl v plote

Foto: Teraz.sk/TASR

Netradičná bosorka Saxana je známa najmä svojou speváckou kariérou, ktorú reprezentujú hity ako Koukej se mnou si píseň broukej, Hádej mámo, Pouštím po vodě proutí alebo Povím slůvek pár.

Bratislava 24. novembra (TASR) - Známou postavou obrazov významného slovenského umelca CYPRIÁNA MAJERNÍKA je Don Quichotte de la Mancha. Ako člen skupiny Generácia 1909 patril k pokrokovej umeleckej avantgarde. Narodil sa 24. novembra 1909.


Možno večer svojim deťom či vnúčatám prečítate príbehy o drevenej bábke, ktorej pri klamstve rastie nos. Pred 195 rokmi prišiel na svet taliansky prozaik CARLO COLLODI autor slávneho Pinocchia.


Dnešný dátum je spojený aj s menom spisovateľa JÁNA BOHÚŇA, ktorý sa narodil 24. novembra 1906. Zostavil a vydal rozprávkové knihy pre deti Babička rozpráva, Rozprávky zo života zvierat či Najkrajšie rozprávky sveta.


Bývalá členka Činohry Slovenského národného divadla ZDENA GRUBEROVÁ by sa dnes dožila 88 rokov. Svoj talent preniesla z divadelných dosiek aj pred kamery. Pamätať si ju možno z filmov Drevená dedina, Kapitán Dabač, Smrť prichádza v daždi a pôsobivý herecký výkon podala aj v dráme Červené víno.

Herečka ZDENA GRUBEROVÁ, foto z archívu.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa


V stredu oslávi 72 rokov aj legendárna Dívka na koštěti. PETRA ČERNOCKÁ alias netradičná bosorka Saxana je známa najmä svojou speváckou kariérou, ktorú reprezentujú hity ako Koukej se mnou si píseň broukej, Hádej mámo, Pouštím po vodě proutí alebo Povím slůvek pár.


Videli ste filmy ako Otec na služobnej ceste, Čierna mačka, biely kocúr alebo Život je zázrak? Stojí za nimi jeden z najkreatívnejších európskych filmárov EMIR KUSTURICA, ktorý našiel záľubu aj v hudbe. Srbský umelec, ktorý má dnes 67 rokov, rozvíjal svoj talent aj na pražskej Filmovej a televíznej fakulte Akadémii múzických umení. Odvtedy hovorí výborne po česky.


Sakrakopec je lokalita v malokarpatských lesoch nad bratislavskou Račou a Svätým Jurom. Pred 55 rokmi sa tu v zlom počasí zrútilo bulharské lietadlo Iliušin Il-18. Zahynulo 74 cestujúcich a 8 členov posádky.


Smutná správa zasiahla svet 24. novembra 1991. FREDDIE MERCURY ako líder jednej z najslávnejších rockových skupín Queen, si srdcia divákov získal podmanivým hlasom, excentrickým zjavom a skladateľskou invenciou. Jeho život pred 30 rokmi ukončilo ochorenie AIDS.

Freddie Mercury, foto z archívu.
Foto: TASR/AP


Ženské meno Emília má latinský pôvod a v preklade znamená "horlivá, usilovná".


Francúzsky maliar HENRI DE TOULOUSE-LAUTREC trpel fyzickým hendikepom, ktorý kompenzovalo výnimočné nadanie. Námety hľadal vo víre bohémskeho života na parížskom Montmartri, jeho modelkami boli ľahké ženy. Narodil sa 24. novembra 1864.


A dobrá správa na záver: Pred 32 rokmi slávila Nežná revolúcia úspech, keď sa z najvyššej straníckej funkcie odporúčal Miloš Jakeš - a ostal sám ako kôl v plote.