Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

Narodeniny oslavuje futbalová legenda A. Panenka aj B. Spearsová

Foto: Teraz.sk/TASR

Meniny majú Bibiány, ktorých meno má latinský pôvod a v preklade znamená "plná života".

Bratislava 2. decembra (TASR) - Výsady slobodného kráľovského mesta udelil Bratislave uhorský kráľ Ondrej III. pred 730 rokmi, teda 2. decembra 1291.


Barney Clark bol prvým človekom na svete, ktorému 2. decembra 1982 voperovali v nemocnici v Salt Lake City umelé srdce.


Futbalová kariéra LADISLAVA MÓDERA, ktorý sa narodil 2. decembra 1945, bola spätá so Slovanom Bratislava. Patril k "belasým", ktorí vo finále Pohára víťazov pohárov v máji 1969 pokorili FC Barcelonu. V drese Slovana sa tešil aj z historického federálneho ligového titulu (1970).
Na archívnej snímke futbalisti Slovana - sprava - kapitán Alexander Horváth , Vladimír Hrivnák a Ladislav Móder oslavujú triumf s pohárom nad hlavou v útrobách štadiónu v Bazileji.
Foto: ČSTK - Štefan Petráš


Za hokejový Slovan Bratislava odohral 12 úspešných sezón DÁRIUS RUSNÁK, ktorý oslávi 62 rokov. Patril k oporám reprezentácie Československa, s ktorou získal olympijské striebro (1984) či titul majstra sveta (1985).


Dnes oslávi svoje 73. narodeniny aj ANTONÍN PANENKA, autor legendárnej jedenástky z finále majstrovstiev Európy v Belehrade v roku 1976, keď československá futbalová reprezentácia dosiahla titul európskych šampiónov.
Antonín Panenka, archívna snímka.
Foto: TASR Pavel Neubauer


Bývalá srbsko-americká tenistka MONIKA SELEŠOVÁ, deväťnásobná grandslamová víťazka, má dnes 48 rokov.


Rovnú štyridsiatku oslávi svetoznáma americká popová speváčka BRITNEY SPEARSOVÁ.
Na archívnej snímke z 22. júla 2019 speváčka Britney Spearsová.
Foto: TASR/AP

Písal sa 2. december 1805, keď sa odohrala bitka pri Slavkove, v ktorej sa proti francúzskemu generálovi a cisárovi Napoleonovi Bonapartemu postavili vojská ruského cisára Alexandra I. a rakúskeho cisára Františka II. Od Napoleonovho slávneho triumfu uplynulo 216 rokov.


Román Námestie svätej Alžbety RUDOLFA JAŠÍKA, ktorý sa narodil 2. decembra 1919, patrí k povinnej literatúre a v roku 1965 sa dočkal aj rovnomenného filmového spracovania.


Príbehy o princeznej Arabele či mladej čarodejnici Saxane vytvoril český spisovateľ, scenárista a dramatik MILOŠ MACOUREK. Napísal tiež scenáre k známym komédiám ako Kdo chce zabít Jessii?, "Čtyři vraždy stačí, drahoušku", či "Pane, vy jste vdova!". Filmový tvorca s veľkým zmyslom pre humor sa narodil pred 95 rokmi.


Zakladateľ a prvý šéfredaktor mienkotvorného denníka SME KAROL JEŽÍK, by mal dnes 68 rokov.


Bývalý futbalista a 41-násobný reprezentant Slovenska VLADIMÍR JANOČKO má 45 rokov.


Americký fyzik talianskeho pôvodu ENRICO FERMI uskutočnil v Chicagu pred 79 rokmi prvú riadenú reťazovú reakciu v jadrovom reaktore. Otvoril tak cestu k mierovému i vojenskému využitiu energie z atómového jadra.


Medzi najväčšie operné speváčky 20. storočia patrí americká sopranistka gréckeho pôvodu MÁRIA CALLASOVÁ, ktorá sa narodila pred 98 rokmi.
Na archívnej snímke z roku 1951 Mária Callasová.
Foto: TASR/AP

Talian GIANNI VERSACE, ktorý by mal 75 rokov, patril medzi najtalentovanejších módnych návrhárov. V júli 1997 ho zastrelil Andrew Cunanan, ktorý krátko po čine spáchal samovraždu.


Meniny majú Bibiány, ktorých meno má latinský pôvod a v preklade znamená "plná života".