Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

OSN pri Svetovom dni ľudských práv zdôrazňuje 20 rokov práce pre ľudí

Foto: TASR

Svetový deň ľudských práv súvisí s prijatím Všeobecnej deklarácie ľudských práv 10. decembra 1948.

New York/Paríž 10. decembra (TASR) - Organizácia Spojených národov (OSN) počas Svetového dňa ľudských práv, ktorý pripadá na 10. decembra, v roku 2013 kladie dôraz na 20 rokov práce pre ľudské práva všetkých ľudí.

Svetový deň ľudských práv súvisí s prijatím Všeobecnej deklarácie ľudských práv 10. decembra 1948. Deklarácia a do nej zahrnuté základné hodnoty, akými sú ľudská dôstojnosť, nediskriminácia, rovnosť, prirodzená spravodlivosť a univerzálnosť, sa vzťahujú na všetkých ľudí. Všeobecná deklarácia ľudských práv je živý dokument a týka sa všetkých ľudí, zdôrazňuje OSN.

Od schválenia v roku 1948 Všeobecná deklarácia ľudských práv bola a naďalej aj ostáva zdrojom inšpirácie na vyvinutie ďalšieho úsilia na národnej i medzinárodnej úrovni zameraného na obranu a ochranu ľudských práv a základných slobôd. Jedným zo základných prvkov ochrany ľudských práv je umožniť čo najširšej verejnosti, aby o nich vedela. Deklarácia existuje v 360 jazykoch vrátane slovenčiny a patrí medzi najprekladanejšie dokumenty na svete. Deklarácia, ktorá sa skladá z preambuly a 30 článkov, sa od začiatku považovala za úspech. Zjednocovala odlišné, neraz až protikladné politické režimy, náboženstvá a kultúrne tradície. Po vyše 60 rokoch sa stala základom medzinárodného práva v oblasti ľudských práv a slúži ako vzor aj pre ďalšie zmluvy a deklarácie. Napríklad aj pre Európsku dohodu o ľudských právach (1950) či Chartu základných práv Európskej únie (2000).

OSN vyzvala vlády, orgány miestnej správy, predstaviteľov obchodnej a podnikateľskej sféry, školy aj univerzity i médiá, aby v spojitosti s 10. decembrom zorganizovali rôzne podujatia s poukázaním na význam deklarácie. Médiá majú objasňovať situáciu týkajúcu sa dodržiavania respektíve nedodržiavania ľudských práv v oblasti, ktorú pokrývajú.

Podpora a ochrana ľudských práv sa stali jednou z najdôležitejších veľkých oblastí pôsobenia OSN od roku 1945, keď sa zakladajúce štáty OSN rozhodli, že zabránia, aby sa opakovali hrôzy druhej svetovej vojny. V roku 1948 vyhlásilo Valné zhromaždenie OSN (VZ OSN) vo Všeobecnej deklarácii ľudských práv, že rešpektovanie ľudských práv a ľudskej dôstojnosti je "základom slobody, spravodlivosti a mieru vo svete".

V roku 1950 VZ OSN vyzvalo v rezolúcii 423 (V) všetky štáty, aby každý rok 10. decembra slávili schválenie Všeobecnej deklarácie ľudských práv. Počas nasledujúcich rokov sa vypracoval a zaviedol do praxe rad nástrojov, ktorými je možné reagovať na porušovanie ľudských práv.

Zdroje: www.unesco.org, www.un.org, www.un.org (La Bibliotheque Dag Hammarskjöld), www.amnesty.sk, www.ec.europa.eu