Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

OSN: Takmer 690 miliónov ľudí trpí hladom, pandémia situáciu zhoršuje

Na archívnej snímke žena si odnáša jedlo zdarma z reštaurácie v centre amerického mesta Kansas City 11. mája 2020. Foto: TASR/AP

Autori správy upozorňujú na to, že potraviny s dostatočnými množstvom živín sa pre mnohých obyvateľov Zeme stávajú príliš drahými.

Rím 13. júla (TASR) - Takmer 690 miliónov ľudí alebo 8,9 percenta svetovej populácie trpí hladom a pandémia nového koronavírusu situáciu v tejto oblasti ešte zhoršuje. Vyplýva to z pondelok zverejnenej správy OSN, o ktorej informovala agentúra AFP.

Správa s názvom Stav potravinovej bezpečnosti a výživy vo svete uvádza, že globálne spomalenie hospodárstva a negatívne dôsledky klimatických zmien spôsobujú, že počet ľudí trpiacich hladom sa zvyšuje. Vývoj situácie tento rok zhoršuje i pandémia koronavírusu SARS-CoV-2.

"Po desaťročiach dlhodobého poklesu začal od roku 2014 počet ľudí trpiacich hladom pomaly narastať," uvádza sa v správe.

Počet ľudí trpiacich hladom sa v priebehu jedného roka do roku 2019 zvýšil o 10 miliónov. Za posledných päť rokov sa tento počet zvýšil o 60 miliónov.

Ak bude tento negatívny trend pokračovať, dosiahnutie cieľa eliminácie hladu vo svete do roku 2030 bude podľa OSN nemožné.

Autori správy upozorňujú na to, že potraviny s dostatočnými množstvom živín sa pre mnohých obyvateľov Zeme stávajú príliš drahými. To prispieva k podvýžive i k zvyšujúcemu sa výskytu obezity u dospelých i detí.

Správa odhaduje, že vo svete žijú až dve miliardy ľudí, ktorí nemajú pravidelný prístup k bezpečným a výživným potravinám a k dostatočnému množstvu potravy.

Výročnú správu spoločne vypracovali Detský fond OSN (UNICEF), Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO), Medzinárodný fond pre rozvoj poľnohospodárstva (IFAD) a Svetový potravinový program (WFP).