Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

OSN vyčlenila 29. jún pre Medzinárodný deň trópov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Trópy sú najväčším rezervoárom obnoviteľnej sladkej vody s približne 54 percentami jej svetových zásob. Napriek tomu polovica obyvateľstva v tropickej oblasti je vystavená nedostatku vody.

New York 29. júna (TASR) - Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov v rezolúcii A/RES/70/267 zo 16. júna 2016 vyhlásilo 29. jún za Medzinárodný deň trópov. Tento dátum pripomína výročie prezentácie správy o súčasnom stave trópov s názvom Správa o stave trópov. Prvýkrát sa tento deň slávil v roku 2017.

Správu zverejnila 29. júna 2014 mjanmarská politička, nositeľka Nobelovej ceny za mier z roku 1991 Aun Schan Su Ťij. Pripravila ju na základe 12 najvýznamnejších vedeckovýskumných inštitúcií zaoberajúcich sa výskumom trópov. Hovorí sa v nej o mimoriadnej dôležitosti tropických oblastí pre planétu Zem.

Trópy sú oblasti okolo rovníka. Rozprestierajú sa približne medzi obratníkom Raka a Kozorožca. Zmienená oblasť predstavuje 40 percent celkovej rozlohy planéty a nachádza sa na nej 80 percent druhov biologickej rozmanitosti (biodiverzity), ako aj významná časť obyvateľstva, jeho jazykov a kultúr.

Ako ďalej konštatovala OSN, trópy sú najväčším rezervoárom obnoviteľnej sladkej vody s približne 54 percentami jej svetových zásob. Napriek tomu polovica obyvateľstva v tropickej oblasti je vystavená nedostatku vody. Spomedzi iných príčin OSN akcentovala ilegálne odlesňovanie, rozvoj pobrežných oblastí, klimatické zmeny a znečistenie životného prostredia. Podľa predpokladov OSN bude okolo roku 2050 tropická oblasť jednou z najľudnatejších na svete, keďže v nej budú žiť dve tretiny obyvateľstva do 18 rokov.

OSN vyhlásila Medzinárodný deň trópov s tým, aby jej členské štáty, organizácie v jej v systéme, ďalšie medzinárodné i regionálne organizácie, občianska spoločnosť a mimovládne organizácie slávili tento deň aj v súlade s národnými prioritami s cieľom zvýšiť úroveň povedomia o dôležitosti trópov, o osobitných problémoch, ktoré v danej oblasti vznikajú a o novým možnostiach vznikajúcich v súvislosti s nimi.