Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Osobnosť B. Turzonovovej si RTVS uctí dokumentom Božská Božidara

Na archívnej snímke herečka Božidara Turzonovová. Foto: TASR - Jakub Kotian

Je dôležité, aby sme si pripomínali osobnosti, ktoré svojim talentom výrazne prispeli k rozvoju slovenskej kultúry, povedal generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník.

Bratislava 26. mája (TASR) - Osobnosť Božidary Turzonovovej a jej prínos pre slovenskú kultúru si RTVS uctí dokumentom Božská Božidara. Odvysiela ho v deň jej 80. narodenín v sobotu 28. mája o 20.35 h na Dvojke. TASR o tom informoval PR manažér RTVS Filip Púchovský.

"Je dôležité, aby sme si pripomínali osobnosti, ktoré svojim talentom výrazne prispeli k rozvoju slovenskej kultúry. Práve životné jubileá sú prirodzeným medzníkom na reminiscenciu. Pani Dača si zaslúži náš obdiv a som rád, že sa RTVS podarilo pripraviť tento výnimočný dokument a uctiť si tak osobnosť, ktorá vždy vynikala svojim talentom, odhodlaním, zásadovosťou a ľudskosťou," povedal generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník.

Režisérkou filmu je Yvonne Vavrová. Sama ho nazýva "krásnou literatúrou vo filme". "Namiesto výpočtu chronologicky usporiadaných udalostí v živote známej herečky je to skôr veľmi komorná, zvnútornená výpoveď mimoriadneho človeka, ktorý núti diváka sústredene počúvať a vnímať," priblížil Púchovský.