Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

Svetoznámy fotograf Yuri Dojc, rodák z Humenného, sa dožíva 75 rokov

Yuri Dojč, archívne foto. Foto: TASR - Milan Kapusta

Aj napriek tomu, že svetoznámy a oceňovaný fotograf žije už viac ako polstoročie v Toronte, na rodné Slovensko sa vždy rád vracia.

Humenné/Bratislava 12. mája (TASR) - Ateliérom svetoznámeho fotografa so slovenskými koreňmi Yuriho Dojca, ktorý už viac ako 50 rokov žije v Kanade, je celý svet. Pri fotografovaní rád experimentuje so žánrami, s technikami, snaží sa pochopiť život - o čom človek je, o čom sníva. Je známy svojim nenapodobiteľným videním sveta, vytvoril svojrázny štýl. Práve preto žne vo fotografickom svete jeden úspech za druhým, a to nielen v žánri komerčnej, ale aj umeleckej fotografie.

Fotograf Yuri Dojc, ktorý zachytáva celé spektrum od portrétov vojnových veteránov, obete holokaustu, cez obrazy miest až po ženské akty, sa v stredu 12. mája dožíva 75 rokov.

Yuri Dojc (Juraj Dojč) sa narodil 12. mája 1946 do učiteľskej rodiny v Humennom. Otec bol prvým riaditeľom slovenského gymnázia v jeho rodnom meste a matka na gymnáziu učila. Keď mal osem rokov presťahoval sa s rodičmi do Bratislavy, kde po základnej a strednej škole začal v roku 1966 študovať psychológiu na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Tragický august roku 1968 a vpád vojsk Varšavskej zmluvy do Československa ho zastihol na letnej brigáde v Londýne.

V prvý deň invázie sa rozhodol, že domov sa nevráti. Po roku emigroval so šiestimi dolármi vo vrecku do Kanady a usadil sa v Toronte. V roku 1974 absolvoval štúdium fotografie na tamojšom Ryerson Polytechnical Institut. Už o rok neskôr si otvoril vlastný fotografický ateliér a začal pracovať pre významné firmy a reklamné agentúry po celom svete.

Bol autor reklamných kampaní pre svetové značky ako napríklad American Express, Canon, IBM, Apple, Panasonic alebo General Motors či Porsche, vydal viaceré odborníkmi vysoko oceňované knihy. Práce Yuriho Dojca sa pravidelne objavujú na rôznych výstavách po celom svete a fotografie uverejňujú najprestížnejšie fotografické časopisy.

V čase, keď sa dostali do módy fotografické plagáty, patril Dojc medzi najpopulárnejších predstaviteľov tohto žánru. Dokáže totiž vyrozprávať príbeh aj jednou jedinou snímkou. Jeho fotografie boli na stovke titulných stránok najrôznejších časopisov.

Stal sa autorom viacerých úspešných projektov ako napríklad American Dreams (Americké sny) alebo známeho cyklu portrétov ľudí, ktorí prežili holokaust pod názvom We endured (My, čo sme prežili).

Koncom 90. rokov sa začal na Slovensku venovať projektu Last Folio (Posledný list), s ktorým od roku 2009 úspešne putuje po celom svete. Na svojich fotografiách zobrazuje knihy, učebnice a zošity opradené pavučinami, ako aj rôzne predmety slovenských židovských komunít, ktoré ich zanechali kvôli deportáciám do koncentračných táborov. Fotografie zachytávajú a s neobyčajnou umeleckou a historickou silou približujú miesta, kde sa zastavil čas.

"Chcel som, aby si heslo 'Never again' (Nikdy viac) vštiepili ľudia do pamäti, ale to sa asi nikdy nepodarí, takže je to len spomienka a pripomenutie," povedal pre TASR o svojom projekte Last Folio Yuri Dojc. Od roku 2005 na ňom spolupracuje s nezávislou filmovou a televíznou producentkou a režisérkou Katyou Krausovou, ktorá emigrovala z Československa, rovnako ako Yuri Dojc v roku 1968. Ako súčasť projektu vydali v roku 2015 knihu pod rovnomenným názvom a natočili dokumentárny film o osude rodiny Yuriho Dojca Posledný portrét (2015), ktorý odvysielali mnohé krajiny sveta, vidieť ho mohli aj diváci RTVS.

Aj napriek tomu, že svetoznámy a oceňovaný fotograf žije už viac ako polstoročie v Toronte, na rodné Slovensko sa vždy rád vracia. "Miesto, kde sa človek narodil sa nikdy nevytratí z pamäti. Tak ako nezabudnete na matku a otca, tak si vždy budete pamätať odkiaľ ste prišli," vyznal sa Yuri Dojc.

A nad čím momentálne fotograf pracuje? "Na sebe, podľa tibetského porekadla: jedz polovicu, prechádzaj sa dvojnásobne, smej sa trojnásobne a miluj bez prestávky," odkryla pre TASR svoje krédo jedna z vedúcich osobností svetovej fotografie.