Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Osud fascinuje ľudstvo od nepamäti

Veríte na osud alebo ste zástancom prísne racionálneho pohľadu na život.

Bratislava 24. septembra (OTS) - Aj keď sa moderný človek veľmi rád stavia do opozície voči fatalizmu, sú chvíle v živote kedy takzvanú osudovosť alebo lepšie povedané životnú nevyspytateľnosť pocíti každý.

Osudovosť je veľmi obľúbeným námetom filmov, kníh a povier najrôznejších žánrov. Osudová žena, osudové stretnutie či osudová láska sú názornou ukážkou zaužívaných slovných spojení, ktoré si našli stabilné miesto v našich slovníkoch. Asi na tom predsa len niečo bude.

Väčšina z nás sa pravdepodobne zhodne na tom, že nepredvídané a neočakávané záležitosti v našich životoch veľmi neobľubujeme. Pravidelné chodenie do školy či do práce, plánovanie dovolenky a zábavy s priateľmi sú aspekty, ktoré robia náš život predvídateľným a svojim spôsobom organizovaným.

Aj napriek všetkým týmto skutočnostiam nás však často lákajú zážitky založené na čírej náhodnosti, nepredvídateľnosti a akejsi tajomnej osudovosti. Jedným z typických príkladov využívajúcich tieto atribúty, je ľudovo nazývané „diablovo koleso“ známe viac ako ruleta.

Ak si myslíte, že ide o výdobytok modernej doby, mýlite sa. Zmienky o tejto hriešnej hračke pochádzajú zo starovekej Číny. Putujúc z krajiny do krajiny táto hra prechádzala rôznymi obmenami a vylepšeniami, ktoré spôsobili, že neexistuje len jeden ale hneď viaceré druhy rulety.

Nevyspytateľnosť a nepredvídateľnosť rulety je pre mnohých tým pravým adrenalínovým zážitkom, ktorý často doslova rozhoduje o budúcnosti jej hráčov. Šťastie a nešťastie, bohatstvo a chudoba, česť a potupa - to sú protiklady spájané práve s touto na prvý pohľad jednoduchou hrou, ktorá má podľa niektorých povier doslova magickú moc.

Kovová gulička v kruhu farieb a čísel môže dopadnúť kamkoľvek. Cítite tú tajomnú silu osudu? Práve kvôli nej zatíname päste a v duchu opakujeme vytúžené číslo či farbu, hypnotizujeme hrací stôl a testujeme svoje neobjavené telepatické schopnosti. Ak však patríte medzi opatrnejších hráčov, ktorí by si síce radi otestovali teóriu pravdepodobnosti na vlastnej koži, no nechcú riskovať ťažko zarobené peniaze, odporúčame vyskúšať ruletu zadarmo.

Existuje osud? To je otázka, ktorou sa filozofi zaoberajú už mnohé stáročia. Odpoveď na ňu sa však dodnes nepodarilo nikomu objaviť. Svoju teóriu na túto tému má však asi každý z nás. Niet sa čomu čudovať. To vzrušujúce tajomno, ktoré obklopuje túto tému, predsa nikdy nevyjde z módy.