Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Magazín

Paprikový čert, jahodová pusa. Naše záhradky vydali skvosty

Paprikový čert. Foto: FB skupina Záhradkári a chatári

Slovenskí záhradkari vás pobavia svojou úrodou, ktorá sa len tak každý deň nevidí.


Bratislava 11. októbra (Teraz.sk) – Paprika, čo nielen čertovsky štípe, ale aj diabolsky vyzerá a vyplazuje jazyk. Jahodová pusinka, Věstonická hruška, Pinocchio baklažán. Aj takéto bizardnosti ozvláštnili úrodu slovenských zákradkárov. Táto komunita ide s dobou a aj ona sa grupuje na sociálnej sieti. Uplynulý mesiac súťažili o najnezvyčajnejší dar zeme, ktorý na svojej záhradke našli. My vám dnes prinášame ich prehľad.

„Mňa osobne dostala najmä tá paprika. Od kedy som ju videla som sa snažila obzerať si aj tie, ktoré rastú na záhradke aj mne, žiaľ tie boli a sú stále rovnako nudné ,“ hovorí spoluorganizátorka súťaže Michaela Ho, s ktorou pomáhala autorke myšlienky Ivane Sulimancovej.


Záhada vyriešená
Věstonická hruška.
Foto: FB skupina Záhradkári a chatári
Deformitu zeleniny a ovocia spôsobuje mnoho faktorov. “Koreňovú zeleninu ovplyvňuje kvalita pôdy, tekvice sa môžu vzájomne krížiť a v ďalšom roku vznikajú nové pozoruhodné jedince, ale napríklad aj mnoho vody dokáže napríklad cuketu zaujímavo dokrútiť a spraviť jej divné výrastky. Niektoré odrody paradajok sa radi hrdia rôznymi nosmi, rohami, ušami,“ opísala Michaela Ho a dodala, že „záhradkárčenie jednoducho nikdy človeka nenudí a prekvapiť dokáže každý jeden plod“.




Finalisti a finalistky Miss záhradka 2014 (v galérii 12 fotiek):




Radosť zahryznúť
Jahôdka, daj packu.
Foto: FB skupina Záhradkári a chatári
Niektorým záhradkárom sa podarilo tento rok vypestovať viacero plodov, ktoré nemajú učebnicový vzhľad. Fotosúťaže sa však nedožili. „Očakávali sme viac bizardných tvarov, avšak vďaka neskorému dátumu konania súťaže zrejme ostatní inak vyvinutí jedinci skončili v tanieroch skôr, ako stihli zahviezdiť na móle našej skupiny,“ poznamenala spoluorganizátorka.









Záhradkári sú pohoďáci
Pinocchio baklažán.
Foto:
Skupina záhradkárov funguje vyše roka. Michaela ju zakladala, pretože sa sama občas cítila stratená v problematike záhradkárčenia. „Čas ukázal, že záhradkárčeniu sa venuje mnoho ľudí rôzneho veku a čo je príjemné, každý z nich je pohodovým usmievavým človekom a neváha sa pochváliť svojimi úspechmi. Čo je najlepšie, záhradkári sú ochotní radiť a hľadať riešenia pre ostatných záhradkárov aj v neskorej nočnej hodine. Vznikla nádherná komunita skvelých ľudí, mnohí mi píšu že so skupinou začínajú deň, že patrí k ich rannému rituálu tak ako káva, alebo raňajky a večer sa zas tešia z nových pridaných fotiek, rád a odporúčaní. Slovenskí záhradkári sú jednoducho ľudia s veľkým srdcom,“ uzavrela Michaela Ho.