Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

P. Dvorský: Najradšej som spieval Rodolfa v Bohéme

Na snímke operný spevák Peter Dvorský počas tlačovej konferencie SND v Bratislave 8. septembra 2021. Foto: TASR - Dano Veselský

Scenár k filmu pripravil Marián Turner, supervíziu mal na starosti Boris Bočev, za kamerou stál Štefan Rybár.

Bratislava 7. apríla (TASR) - Pozoruhodná farba hlasu, húževnatosť a odvaha snívať otvorila dvere Petrovi Dvorskému do operného sveta. "Mysli na to, odkiaľ si, odkiaľ pochádzaš. Narodil som sa v skromnej rodine, u dobrých, fantastických rodičov, bol som vychovávaný k pokore, aj k tomu, aby som bol hrdý na to, čo robím," hovorí maestro Peter Dvorský. Dokumentárny film, ktorý o najslávnejšom slovenskom tenoristovi nakrútila režisérka a producentka Iveta Malachovská, vstupuje vo štvrtok do kín.

"Jedným z impulzov, prečo som chcela nakrútiť film o Petrovi Dvorskom je skutočnosť, že som si uvedomila, že moja generácia zabúda na svoje osobnosti, za to mladšia nám ponúka dokumenty skoro o každom, o kom písali chvíľu v novinách," ozrejmila Malachovská.

"Bolo to veľmi zaujímavé, nebol som zvyknutý, aby ma niekoľko dní prenasledovali kamerou a mikrofónom, ale bolo to veľmi príjemné, pretože som mal perfektnú režisérku," uviedol pre TASR Dvorský. Film nakrúcal mladý tím, ktorý nezažil maestra na doskách, ktoré znamenajú svet. Filmári natáčali aj v Piešťanoch či vo Viedenskej štátnej opere u maestrovho priateľa, basistu Kurta Rydla.

Scenár k filmu pripravil Marián Turner, supervíziu mal na starosti Boris Bočev, za kamerou stál Štefan Rybár. Prvé prípravy k nakrúcaniu začali v októbri 2020. Prvá klapka padla v apríli 2021. Veľký podiel na kvalite filmu má aj postprodukčný tím, ktorý spracoval archívne materiály RTVS.

"Najradšej som spieval Rodolfa v Bohéme, lebo som ho spieval strašne veľakrát, cez stovky, spieval som ho skoro v každom veľkom divadle, s vynikajúcimi partnerkami," spomína Dvorský na účinkovanie v slávnej Pucciniho opere, ktorú spieval v milánskej La Scale, ale aj v historickej budove Slovenského národného divadla (SND).

Lokácie filmu vyberala jeho režisérka. "Začali sme točiť v Slovenskom národnom divadle, práve kde Peter Dvorský v apríli 1974 prvýkrát vystupoval v opere Faust a Margaréta. Neskôr sme sa presunuli do Viedne, ktorá mu otvorila svoju náruč už v roku 1976," dodáva Malachovská. Film mapuje prvé kroky Petra Dvorského k hudbe, opere a na divadelných doskách. Tvorcovia nezabudli ani na slovenské kolegyne a kolegov, ktorí vystupovali po jeho boku na domovskej scéne. V dokumente sa objavia aj ženy jeho života - manželka Marta a dcéry Kristína a Marta. "Popri úspechoch, ktoré žal Peter Dvorský po celom svete, bol na konci dňa obyčajný tato a manžel. Som veľmi rada, že sa mi podarilo prehovoriť aj obe dcéry, aby vo filme účinkovali," uzavrela Malachovská.