Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Padla posledná klapka filmu I. Grófovej Ema a smrtihlav

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Na území zrušenej obce Horné Opatovce, vysťahovanej v roku 1953 pre výstavbu hlinikárne v Žiari nad Hronom, padla v sobotu 13. augusta posledná klapka nového filmu Ivety Grófovej Ema a smrtihlav.

Bratislava 15. augusta (TASR) - V kostole Sv. Vavrinca na území zrušenej obce Horné Opatovce, vysťahovanej v roku 1953 pre výstavbu hlinikárne v Žiari nad Hronom, padla v sobotu 13. augusta posledná klapka nového filmu Ivety Grófovej Ema a smrtihlav. "Po takmer roku sa skončilo nakrúcanie dobového slovensko-českého filmu s maďarskou účasťou, ktorý je inšpirovaný skutočnými udalosťami a novelou Petra Krištúfka Ema a smrtihlav," uviedla pre TASR Ľubica Orechovská zo spoločnosti PubRes, ktorá snímku produkuje spolu s českou spoločnosťou Total HelpArt T.H.A a maďarskou Campfilm.

Rozpráva príbeh maďarskej vdovy Mariky, ktorá ukrýva židovského chlapca počas druhej svetovej vojny a vojnovej slovenskej republiky na slovensko-maďarskom pohraničí blízko Bratislavy. Príbeh židovského chlapca Šimona, ktorý prežíva v úkryte vďaka Marike a svojej detskej imaginácii. Zároveň prináša príbeh malej pohraničnej obce Biskupice pri Dunaji, ktorej maďarskí obyvatelia sú konfrontovaní s tým, že teraz "Slovensko patrí Slovákom". Vzájomná nenávisť sa stupňuje, silnie nacionalizmus na oboch stranách. Vojna sa končí, ale nenávisť len tak nevyprchá. Vyústi do deportácií Maďarov z Biskupíc na nútené práce do českých Sudet. "Film o vrtkavých hraniciach medzi ľudskosťou a túžbou žiť tam, kde jedno takmer vylučuje to druhé," dodávajú tvorcovia snímky.

Film vzniká na základe scenára Petra Krištúfka a Ivety Grófovej. Okrem režisérky sa na ňom podieľa kameraman Martin Štrba, výtvarníci Tomáš Svoboda a Miriam Struhárová či kostýmová výtvarníčka Katarína Štrbová Bieliková.

Snímku nakrútili v autentických jazykoch jednotlivých postáv príbehu, preto je herecké obsadenie medzinárodné. Hlavné úlohy stvárnili Alexandra Borbély, Milan Ondrík a nemecký herec Alexander E. Fennon. Postavu Šimona, chlapca česko-židovského pôvodu, hrá Nico Klimek. V snímke účinkujú viacerí maďarskí herci, medzi nimi napríklad Dénes Uljaky, Lili Monori, János Derzsi či Piroska Molnár. Ďalej hrajú Éva Bandor, Ján Mistrík, Krištof Tobias, Kateřina Jebavá či Táňa Pauhofová.

"Ema a smrtihlav nie je jednoduchý film. Spolu s režisérkou sa usilujeme spraviť silný a autentický film. Preto Iveta Grófová trvala na autenticite a kinematografickej kvalite všetkých elementov filmu. Spolu s Martinom Štrbom zvolili veľmi intímny spôsob nakrúcania, ktorý umožní divákom byť postavám skutočne 'blízko'," hovorí producentka filmu Zuzana Mistríková.

Prvá klapka padla 28. augusta 2021 v Medveďove, kde tvorcovia našli svoju hlavnú lokáciu. Slovensko–česko–maďarský filmový štáb má za sebou 50 filmovacích dní. Film čaká zložitá triková postprodukcia, k divákom by sa mal dostať na jeseň 2023.